Ünnepi édes óriásperec

2010-12-19

sponsored links





A karácsony nem múlhat el anélkül, hogy ne sütnénk valamilyen keltet. Talán csak a fenyõ illata jobb annál, mint amikor az édes, a vaníliás, a diós ?ízek? lengik körül a lakást. Ebben a tésztában nincs dió, de mindenki azt fogja hinni, hogy van. A barna nádcukor jellegzetes íze, a vaj selymessége adja azt a felejthetetlen ízt, amit ennek a perecnek az elfogyasztásakor érzünk.
Ez a recept A Kifõztük Magazin Karácsonyi különszámában is megjelent! És akkor most itt ragadom meg az alkalmat, hogy szóljak nektek, hogy aki még szeretne adakozni, vagy a felajánlott összeget még nem utalta át, az nagyon siessen, mert már csak 1 nap áll rendelkezésére, hogy ezt megtegye. Én mindenkit bíztatok, hogy ha csak csekély összeggel is, de járuljon hozzá a szegénységben élõ gyerekek megsegítéséhez!!!!


Hozzávalók:

2,5 dkg friss élesztõ
2 dl hideg növényi tej
2 evõkanál barna nádcukor
15 dkg puha vaj/biomargarin
35 dkg tönkölybúza fehérliszt

Töltelék:
15 dkg vaj/biomargarin
12 dkg barna nádcukor
2 teáskanál Bourbon vaníliapor




Az élesztõt egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat/margarint és a lisztet és robotgépben rugalmas tésztát dagasztunk. A liszt minõségétõl függõen kellhet még hozzá 1-2 evõkanál liszt. A töltelékhez a vajat/margarint, a cukrot és a vaníliaport elkeverjük egymással.
A tésztát két egyforma részre osztjuk és mindegyiket külön-külön formázzuk. Elõször egy 15x70 cm-es téglalapot nyújtunk belõle és megkenjük a töltelék felével, majd két oldalról a hosszanti oldalán feltekerjük úgy, hogy középen egy fél cm-es rés maradjon. A két végét behajtjuk és perecet formázunk belõle, majd sütõpapírral bélelt sütõlemezre tesszük, egymástól a lehetõ legnagyobb távolságban, mert még jócskán nõni fog a tésztánk. Konyharuhával letakarjuk és legalább 2 órán keresztül a konyhapulton kelesztjük.
A sütõt elõmelegítjük 225 (hõlégkeverésen 200) fokra és a megkelt tésztát a sütõ legalsó rácsán 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Picit hagyjuk hûlni a tepsiben, majd sütõrácson fejezzük be a mûveletet.



Folytats a blogon ... benzsi.blogspot.com/2010/12/unnepi-ed...

sponsored links

Keres?s