Én most kezdem :) - Mogyorós linzer

2010-12-29

sponsored links

Én most karácsonyozok. Legalábbis blogilag. Esküszöm, nem értem, hogyan csinálják legtöbben, hogy a karácsonyi készülõdés közepette, sütés-fõzés után, fadíszítés közben még blogolni is képesek, mikor én már csak kábé épp a fejem tetején nem pörgök, hogy minden idõre kész legyen.

Ennek ellenére most már kijelenthetem, idén kivételesen jól szervezett volt az ünnepünk. Nem rohangáltunk száz felé családot látogatni, mert mindenkit sikerült két (kettõ, azaz 2!) idõpontra összeszervezni. És igen, mindenkit! El sem hiszem, de tényleg. Idõben megvolt minden ajándék, kész volt az összes sós és édes ropogtatni való, sõt, még a fa se dõlt el mikor Buborék kitalálta, hogy kizárólag alatta célszerû négykézláb csúszva közlekedni.
Viszont a nagy szervezettségnek ára volt: egy percre sem tudtam leülni a gép elé, hogy megírjam, mik készültek, de pótlandó a hiányosságomat, elkezdem most.
Tudom, a karácsonyi vacsorához már nem ihletek meg senkit, de ezek a sütik végülis nem csak Karácsonyra készíthetõk el, nálam legalábbis már most leadta a rendelést a család, hogy mikor készüljenek legközelebb. :)

Elsõként kezdjük a legegyszerûbbel, a mogyorós linzerrel.

Hozzávalók:
10 dkg õrölt törökmogyoró
20 dkg átszitált finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg kristálycukor
1 egész tojás (igen, nálam a fehérje is kell hozzá)
1 csipet só
a linzerek összeállításához házi baracklekvár (vagy ha még brutálisabbra akarjuk a sütit, akkor házi nutella)

Elkészítése:
A lekvár kivételével az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal összedolgozom és simára gyúrom a tésztát. Ha kész, gombócot formálok belõle, folpackba csomagolom és legalább egy órára hûtõbe tetszem.
Ezután lisztezett deszkára borítom, kb. fél centi vastagra nyújtom és linzer kiszúróformával mindig egy teli, egy lyukas formát szúrok ki a tésztából, hogy párban legyenek.
Sütõpapírral bélelt tepsibe teszem õket, és 175 fokra elõmelegített sütõben világosra sütöm, majd hagyom kihûlni és a lekvárral (vagy nutellával) összetapasztom a linzerfeleket.

Fémdobozban tárolva hetekig elállnak.

Én idén már többedszerre karácsonyi mini kiszúróformákat használtam, és bár több a macera vele így, hogy sok apró kis vicik-vacakot kell kiszúrni a tésztából, de a végeredmény mindenért kárpótol: igazi kis falatnyi édes figurák lesznek belõle, pont akkorák, hogy vagy húszat meg lehet enni együltõ helyünkben, mert csak be kell kapkodni õket gyorsan egymás után. :)

Folytats a blogon ... kispadlasszoba.blogspot.com/2010/12/e...

sponsored links

Keres?s