Bejgli

2010-12-23

sponsored links

Karácsonyra jó bejgli receptet kerestem és ideális mennyiséget.Nálunk csak 1-2 szeletet eszik mindenki a bejglibõl így nem akartam 6-8 rudat ide sütni ,mert csak a kukában végzi.Ebbõl a receptbõl 4 rúd lesz,ahogy néztem ez is kicsit sok szerintem, de inkább majd karácsony után nyilatkozom errõl :).

Hozzávalók:

Tésztához: (4 db 30 dkg-s tészta lesz belõle)
300 g finomliszt
300 g rétesliszt
1 kk só
20 dkg sütõmargarin
2 dl tej
8-10 dkg cukor
20 g élesztõ

2 tojás sárgája1 evõkanál vaj vagy zsír
+ 1 tojás a kenéshez

Töltelékekhez:
Úgy ideális ha egyforma mennyiségû a tészta és a töltelék!Tehát egy 30 dkg-s tésztához 30 dkg töltelék kell.A töltelék elkészítése ugyan az csak a mákban és a dióban különbözik.2 diósom és 2 mákosom lett.
Ennyi tésztához Én így csináltam:

45 dkg darált dió és 45 dkg darált mák (természetesen külön edényekbe)
15-15 dkg zsemlemorzsa

6 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom héja reszelve

Elkészítés:
A 2dl tejhez hozzáöntöm a cukrot,kicsit feloldom benne,meglangyosítom, belemorzsolom az élesztõt, felfuttatom. A sütõmargarint kockákra vágom, meglangyosítom mikróba és berakom a kenyérsütõ üstjébe a többi hozzávalóval dagasztás programra.Ha vége a dagasztásnak ,most nem kelesztem meg az üstbe hanem kiveszem,4 egyenlõ részre osztom,letakarom és 20 percet pihentetem.

Közben összeállítom a töltelékeket.A dióhoz és a mákhoz is hozzáadok 15-15 dkg morzsát.A tejet felrakom egy lábosba a cukorral és felforralom,a citromhéjat is bele lehet reszelni.Ha felforrt felét a mákhoz,felét pedig a dióhoz öntöm és jól elkeverem.Melegen nem szabad betölteni, meg kell várni amíg kihûl.

A tésztákat kinyújtom téglalap alakúra és beletöltöm a töltelékeket ha kihûltek.Feltekerem õket és egy tálcára rakom,megkenem egy tojás sárgájával,majd 2 óra elteltével egy fehérjével is. Sütés elõtt végig kell böködni õket egy hurkapálcával vagy húsvillával ,hogy ne repedjenek ki. Egy éjszakát a hûtõben pihennek (kamra vagy hasonló jobb lenne ,de nekem olyan nincs:( ) ,másnap reggel 180 fokon légkeveréssel 20-40 perc alatt megsütöm õket.
Bejgli



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/zeslet/~3/tsx...

sponsored links

Keres?s