Tealevelek Grog

2010-12-30

sponsored links


Ilyen fagyos idõben, amikor zúzmara lepi el a tájat, amikor pillanatok alatt ráfagy a lehelet az ablakra, igazán jól tud esni egy jó forró rumos tea, vagyis más néven grog. Hirtelen ötlettõl ? na meg a vacogástól ? vezérelve készült el az eredeti Tealevelek féle grog.
 

Grogtörténet

Az ilyen lélekmelegítõk több féle recept alapján készülnek, eredetileg rum, tea, citromlé és cukor voltak az összetevõk, és állítólag a tengerészek kotyvasztották elsõnek. Mégpedig abból az indíttatásból, hogy a hosszú tengeri úton a víz, amit vittek magukkal megposhadt és algás lett, így azt felforralva, ízesítve próbálták meg ihatóvá tenni. És hát mi a kalóz/tengerész legjobb barátja, ha nem a rum?! Az feltétlenül került bele. Aki pedig citromlével is megspékelte, nem kapott skorbutot.
 
Tealevelek Grog



Kell hozzá:
  • 2 tk. Assam tea (Demmers Assam Boishabi Second Flush FOP)
  • 6 dl víz
  • 4 cl citromlé
  • 6 cl vörösáfonyalé
  • 4 cl Cointreau (narancslikõr)
  • egy kis darabka fahéj
  • cukor/ méz ízlés szerint
 
Felforraljuk a vizet, felöntjük vele a teát, és a fahéjat is beletehetjük. Elkészítjük a teát, cukorral vagy mézzel ízesítjük. Assamot választottam, mert az íze jól harmonizál citrusokkal. Amíg a víz felforr, egy mérõpohár segítségével kimérjük a citromlevet, az áfonyalevet, a narancslikõrt. Két bögrényi lesz belõle. Esetleg tálalhatjuk cukrozott szélû pohárban (ilyenkor praktikus szívószállal kínálni, hogy ne legyen fülig cukros a kedves vendég).
Íze narancsos, nagyon enyhén fahéjas, könnyed, mégis pikáns! Érdemes kipróbálni!
 
 
Meg lehet bolondítani szegfûszeggel, kis gyömbérrel. Azt hiszem a grogkészítésnek nincsenek kõbe vésve a szabályai, bátran kísérletezzetek! 
Melegen ajánlom mindenkinek! Jó teázást! MsTea

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... tealevelek.blog.hu/2010/12/30/tealeve...

sponsored links

Keres?s