Majonéz házilag, gyorsan készítve

2010-12-29

sponsored links


 Szilveszter éjszakára vagy Újév napjára célszerû hideg salátákkal készülni, így elõre dolgozhatunk, nem kell egész nap a konyhában sürögni, hogy a vendégsereg vagy épp csak a család kényére- kedvére fõzöcskéljünk.
  Én itt most a majonéz készítését írnám le, ahogy én csinálom. Friss, finom, gyors és nem utolsó sorban olcsó.
  A tojások sárgáját, ami mindig friss legyen és szoba hõmérsékletû, beleengedem a robotgép üstjébe, melybe a dagasztó lapátot teszem be. Hozzáadok tojásonként 1 jó púpos teáskanál mustárt és egy- két keveréssel elvegyítem kicsit. Tojásonként 1 dl olajat, ami lehet sima napraforgó olaj, vagy ha flancosabban akarom, akkor olíva olaj, egy kiürült olajos flakonba öntök, aminek a mûanyag kupakját kilyukasztom egy kés hegyével.
  A gépet a leglassabb fokozaton elindítom. Az olajat az adagoló nyíláson keresztül cseppenként adagolom a tojás sárgákhoz. Mikor már láthatóan sûrûsödik a massza, akkor már lehet nagyon vékony sugárban engedni az olajat. Ez nem jelent nehézséget a kilyukasztott flakon segítségével. Mire az olaj elfogy, csodás kemény, testes krémet kapunk. Ez a majonézünk. A végén megszórom sóval és borssal, majd néhány keverést engedek még a gépnek, hogy  ezeket is beledolgozza. 
  Tovább lazítható tejföllel vagy joghurttal, illetve felvert tejszínhabbal akár, attól függõen, mit akarunk a továbbiakban készíteni belõle. És természetesen tovább ízesíthetõ kedvünk szerint fehér borral, citromlével, esetleg fokhagymával.
  Bármi saláta, dip elkészíthetõ belõle, vagy szendvics díszítésére használhatjuk.
  Vigyázzunk, a tojás miatt kényes, ezért hidegen tároljuk.


Folytats a blogon ... annifakanala.blogspot.com/2010/12/maj...

sponsored links

Keres?s