Pizzamánia (sonkás-gombás-kukoricás, magyaros, hawaii, amit akarsz) és még tökipompos is.

2010-12-28

sponsored links

Pizzaimádók vagyunk, így kénytelen voltam megtanulni a legjobb receptet. Azt kell mondanom, hogy egyik-másik pizzás bõven elbújhat:)
A tészta kelt tészta, de lehet vékonyra is nyújtani és lehet vastagon is hagyni, ahogy a Pizza Hut-ban teszik. Ezt mindenki ízlése szerint teheti.
Ez a tésztamennyiség egy nagy sütõre való közepesen vastag-vékony (készen kb fél cm vastag) tésztájú pizzát ad ki (plusz a feltét). A nagy sütõt úgy értsd, hogy amit a sütõkhöz szoktak adni, faltól-falig sütõlap pici peremmel. Aki a nagyon vékony tésztát szereti, az készítsen két tepsivel, aki a vastagabbat szereti, az pedig kisebb tepsibe tegye. Egyébként ez a tészta a töki-pompos alapja is, errõl a recept végén írok.

Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 dl olaj
- 2 dl langyos víz
- egy tk só
- 2 tk oregano
- 2 dkg élesztõ
- 1 csipet cukor

- kb 1 dl langyos vízbe morzsoljuk el az élesztõt, tegyük hozzá a csipet cukrot és egy kis kanál élesztõt, keverjük el, fedjük le, tegyük 15-20 percre langyos helyre.
Közben a lisztbe keverjük bele a sót, az oreganot és ha kész a megkelt élesztõ, akkor azt is adjuk hozzá, plusz az olajat, a vizet és jól gyúrjuk át. Hintsünk a tetejére egy pici lisztet és tegyük 30 percre meleg helyre. Közben készíthetjük a szószt és elkészíthetjük a feltéteket:

Alap pizzaszósz:
- egy doboz sima paradicsom vagy darabos paradicsom (400gr)
- 1 ek oregano
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek sûrített paradicsom (elhagyható)
- 1 kk cukor (elhagyható)
- 1 kk bazsalikom
- pici só (ha rakunk bele sûrített paradicsomot, nem kell)
- fél kk bors
- fél dl olaj

A pizzaszószhoz az összetevõket egy turmixolásra alkalmas edénybe tesszük és összeturmixoljuk.
Ha a pizzatészta megkelt, kiolajozzuk a sütõt, belenyújtjuk (nyomogatjuk) a tésztát és langyos helyen hagyjuk még állni egy 15-20 percet, közben kb 180 fokra gyújtsuk be a sütõt, aprítsuk fel a pizzára szánt feltéteket (szeletekre a hagymát, bontsuk ki a kukoricát, csíkokra a sonkát stb). Ha egy picit kelt még a tészta, kanalazzuk rá a szószt, oszlassuk el rajta és akár egyféle akár többféle pizzát csinálunk, tegyük rá a feltétet. Én a nagy tepsiben kétfélét szoktam általában. A kedvenc a magyaros és a sonka-gombás-kukoricás.
A magyaroshoz száraz kolbászt karikázok, erõspaprikát egy keveset és sok sok hagymát szeletekben., nyáron paradicsomot. Elõször a kolbászt, erõspaprikát teszem rá, majd a hagymát. A son-go-ku-ra is szoktam tenni hagymát.
A végén beborítom reszelt sajttal. Ha van rá mód, reszeljünk a sajthoz parmezánt is. Isteni.
Süssük szép pirosra. Kb egy fél óra alatt kész.


Töki pompos alapja ugyanez a kelt tészta, csak vastagra kell hagyni, tehát egy kisebb tepsibe tesszük. Hagyjuk még egyszer megkelni meleg helyen. Egyszerûen tejfölbe teszünk sót, borsot, feldaraboljuk a bacon szalonnát, hagymát cikkekre vágjuk és sajtot reszelünk. Ha megkelt újra a tészta, rá a tejföl a többi hozzávaló, tetejére a sajt és mehet a sütõbe. Ne sajnáljuk a hozzávalókat:)

Ötletek: csinálhatunk hawaii pizzát csak sonkával, ananásszal és sajttal. Lehet akár megmaradt bármilyen pörköltbõl husit a pizzára tenni, egy kis hagyma hozzá, paradicsom és erõspaprika, ha kell. Négysajtos, juhtúrós-csirkehúsos, bármilyen pizza készülhet, csak a fantázia szab határt. A tészta elkészítése ugyan a kelesztés miatt idõigényes, de egyáltalán nem nehéz és nem fárasztó. Nagyon könnyû és sok más munkát vagy feladatot meg lehet csinálni mellette.

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/12/pizzam...

sponsored links

Keres?s