Békebeli Stolle egy 100 éves szakácskönyvbõl

2010-12-23

sponsored links

Még nem vágtuk fel, így a belsejérõl az ünnepek után hozok majd képet.
Egy békebeli STOLLE, a vendéglátónk nagymamájának szakácskönyvébõl... 


Tavaly egy nagyon kedves panzióban töltöttük az ünnepek pár napját. Ahogyan az Ausztriában lenni szokott, mindenki sürgött-forgott a családi panzióban. A házi néni vezette a konyhát,. Én nagyon élveztem a vidéki hagyományos osztrák ízeket! Tetszett, hogy nem akart trendi lenni, nem vezetett nemzetközi konyhát. Olyan volt, amire egy icipici kis osztrák hegyi faluban vágyunk. Se több, se kevesebb és ez így volt pont jó. Tökéletes! :-)

Egy este (végre!) elõkerült a stolle. Olyan fantasztikus gasztronómiai élmény volt, hogy azonnal elkértem a receptjét. Elõször azt hitték, csak udvariaskodom. Majd mikor a következõ napokban, minden alkalommal amikor találkoztunk, rákérdeztem, kezdték komolyan venni kérésemet. :-) Az utolsó napon ünnepélyesen adták át! Nagyon aranyosak voltak.

Idén meg is sütöttem. Örömmel osztom meg veletek:

Bevezetõ:
Csak nagy mennyiségben érdemes elkészíteni a sok különbözõ összetevõ miatt, ezért ez a recept két egykilós, vagy négy félkilós rúdra vonatkozik.
Jóval karácsony elõtt, akár már nyáron is elkészíthetõ. Mélyhûtve tárolható. Röviddel az elfogyasztás elõtt átlátszó, vagy alufóliába csomagolva a hûtõszekrény normál részébe kell tenni, közvetlenül a feltálalás elõtt pedig felszeletelni és hagyni felmelegedni. A tészta aromái csak szobahõmérsékleten élvezhetõk. (De ott aztán igazán! :-))

Hozzávalók:
400 gr mazsola
8 cl rum
130 gr apró kockákra vágott, cukrozott narancshéj
50 gr apró kockákra vágott, cukrozott citromhéj
30 gr kandírozott, apró kockákra vágott gyömbér gyökér
100 gr hámozott, pirított, durvára vágott mandula
100 ml tej
40 gr élesztõ
520 gr liszt
1 tojássárgája,
25 gr méz
22 gr porcukor
1 cl rum
10 gr vaníliás cukor
6 gr só
2 gr fahéj
2 gr õrölt szegfûszeg
1/2 citrom lereszelt héja
280 gr vaj
Továbbá:
Olvasztott vaj a tészta bekenéséhez (további kb. 150 gr. vaj)
Vaníliás porcukor a tészta meghintéséhez (további kb. 100 gr.)

Elkészítése:
1.) A megmosott, megszárított mazsolákat az elkészítést megelõzõ napon a rumban elkeverni, lezárható üvegedénybe tölteni, és hagyni, hogy átjárja a rum. Másnap, szitára önteni és lecsöpögtetni. Összekeverni a többi kandírozott alkotórésszel és a mandulával. (Megjegyzés: én az összes szárított gyümölcsöt beáztattam rumba. Rossz nem lehet! :-))

2.) 20 fok hõmérsékletû tejet egy tálba önteni és feloldani benne az élesztõt. Hozzáadni 120 gr lisztet és fõzõkanállal kissé felverni. A tálat egy kendõvel letakarni, majd ezt a keveréket térfogatának kb. háromszorosára keleszteni.

3.) A tojássárgáját, a mézet, a porcukrot, a rumot, a vaníliás cukrot, a sót, a fûszereket, a citromhéjakat összekeverni egymással. A nyers tésztával, továbbá a maradék liszttel és a szilárd, de képlékeny vajjal a gyúródeszkán kézzel, vagy egy konyhai robotgéppel összedolgozni. A gyümölcsöket kissé beledolgozni. A tésztát félbe vágni, mindkét részét kerekre formálni, egy kendõvel betakarni és 30 percig pihentetni a liszttel vékonyan beszórt gyúródeszkán.

4.) Mindegyik részt sodrófával, derékszögben nagyjából 30x20 cm méretû darabokra hengergetni. A széleket balról is, jobbról is kb. 2 cm szélesen beütögetni és simára hengergetni. A tésztát fentrõl és lentrõl, annak közepe felé ütögetni. A sodrófával középen, hosszirányba benyomni úgy, hogy az oldalain vastag dudorok keletkezzenek, majd az ismert Stolle formára összehajtani.

5.) A Stolle-t egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezni, utána átlátszó fóliával betakarni. 30 fokon keleszteni. A Stolle nagyon nehéz tészta, ezért térfogatának nagyjából 50 %-kal meg kell nagyobbodnia.

6.) 150 fokra elõmelegített sütõben kb. 50 percig sütni. Kissé hûlni hagyni, de még melegen, a felsõ részét is, majd megfordítani és az alsó részét is, vajjal bõségesen bekenni. Ideális az volna, ha folyékony vajba lehetne mártani. Vaníliás porcukorral vastagon meghinteni (a legjobb az, ha jó sok vaníliás porcukorban megforgatjuk). Hûtõszekrényben egy napig állni hagyni, utána vaníliás porcukorral, minden oldalát, ismét megszórni.

Megjegyzés: Vaníliás porcukor készítésénél a porcukrot és a vaníliás cukrot 10:1 arányban kell összekeverni.

Folytats a blogon ... mackokonyha.blogspot.com/2010/12/beke...

sponsored links

Keres?s