Sushi

2010-12-23

sponsored links

Szeretett Mentoromtól tanultam meg végre, ennek az ételnek a készítését. Addig rágtam a fülét, amig tovább nem képzett és most én is megcsináltam . :) Soha nem lehetek elég hálás neki ezért. Már az alapanyagok beszerzésénél is nagyon hasznos tanácsokat kaptam tõle, így mindent meg is vettem ami kellett.

Mindent az útmutatások alapján csináltam. Megfõztem a sushi rizst, úgy ahogy az elõ van írva. A fõzés elõtt többször átmostam, majd jól lecsepegtettem. A rizsnek megfelelõ mennyiségû vízben tettem oda fõni. Elõször hagytam felforrni a vizet, majd egészen takarékon fõztem, 10-12 percig a rizst. Ezt követõen még fedõ alatt hagytam párolódni. Közben elkészítettem az önetet hozzá. Sajnos rizsecetet egyszerûen elfelejtettem venni, így sima ecetbõl készítettem. 2  rész ecet, 1 rész cukor és egy rész só keverékét összemelegítettem. Amikor a rizs kissé kihûlt már, akkor apránként adtam hozzá az ecetes keveréket, majd jól átkevertem.  Nagyon ragacsos állagú lesz a rizs, de ekkor jó. Megvárom amig teljesen langyosra ki nem hûl. Ezalatt az idõ alatt elkészítem azt, amit a tekercsekbe szeretnék tenni. Mindenfélét lehet, tulajdonképp, nincs rá igazi szabály..én lazacot, surimit, garnélarákot, tojást, uborkát és avokádót szeleteltem össze. Amikor a rizs kihûlt, leterítjük a norilapot, a rizst vizes kézzel kb 0,5 cm vastagságban elsimitjuk rajta, majd  az alsó harmadára hosszában ráhalmozzuk a tölteléket.
Ezt követõen a görgetõvel szorosan feltekerjük, vigyázva arra, hogy egyenletes tekercseket kapjunk. Az elsõ tekerés után igazitsunk a tekerõn, hogy azt ne csavarjuk fel a tekercsekkel együtt. A végén egyengessük el a terkercseket, vigyázva, mert könnyen sérül, amikor már felpuhult. Ezt követõen éles késsel 6 egyenlõ szeletre vágjuk a tekercset és  kész a maki.
Szójaszószba, wasabiba mártogassuk. A szójában el is lehet leverni egy kevés wasabit, de rá is lehet vékonyan kenni a makira. Utána esetleg el lehet rágcsálni egy szelet savanyított gyömbért, de ez nem kötelezõ. Azt mondják, letisztítja az ízlelõbimbókat és így minden egyes tekercsnek az ízét élvezhetjük.

Folytats a blogon ... csibekonyha.blogspot.com/2010/12/sush...

sponsored links

Keres?s