Letisztult ízvilág: Hagymaleves

2010-12-30

sponsored links

Hagymaleves volt az egyik legrégebben futtatott ételem, amit gyakran készítek. Ám idõközben némi változáson ment keresztül. Persze magamtól nem változtattam volna rajta, de a kényszer szülte verzió lett azóta az alap.Manapság már nem módosítok rajta, eljött hát az idõ, hogy kõbe -pontosabban fájlba - véssem az elkészítést.
Majdnem egy éve már, hogy elõször mentem látogatóba Zürichbe, és az ott töltött egy hét hétköznap délutánjait azzal töltöttem, hogy az apartman fõzésre alkalmatlannak nyilvánított konyhasarkában megpróbáljak összehozni valami tápfélét a "dolgozóból" megtérõ páromnak. Elsõ nap rögtön hagymalevest terveztem be, mivel azt nagyon-nagyon szereti. Azonban menet közben jutott eszembe, hogy nincs kéznél semmiféle fûszer, amit a levesbe szoktam rakni, csak mustár. Jobb híján alaposan bemustároztam a levest, és elõre felhívtam a figyelmet rá, hogy ez most nem teljesen olyan, mint otthon szokott volt lenni. Teljesen ledöbbentem, amikor közölte, hogy ez még jobban ízlik neki, mint az eredeti. Így a kényszer szülte mustárosság bevonult a receptbe.
A másik változás a sûrítés terén történt. Régebben tejszínnel elkevert liszttel vagy keményítõvel tettem testesebbé a levest, de rájöttem, hogy maga a hagyma is megteszi ezt a szolgálatot - feltéve, hogy tisztességtelen mennyiséget használok fel belõle. Így a hagymalevesem a végsõ formájában egy krémes, sûrû leves, amiben csak a hagyma, a mustár és némi kakukkfû dominál, és tejszín teszi lágyabbá az ízeket. Elmaradhatatlan párja a pirítós rajta olvadozó sajtszeletekkel.
Hozzávalók (2-3 adag):
4 nagy fej hagyma (vagy 3 nagyon-nagyon-nagy, összesen kb. fél kiló)
3 ek. vaj
3 ek. olívaolaj
ha van otthon, kb. fél liter hús- vagy zöldségalaplé, ha nincs, víz
ízlés szerint 1-2 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
2-3 evõkanál mustár
kakukkfû
só, bors

Így készítem:
A hagymát felkarikázom, ehhez a legegyszerûbb valami mandolinfélét/ szeletelõt igénybe venni. Egy fazékban az olívaolajat és a vajat összemelegítem, és rádobom a hagymát. Közepes lángon pirítom, majd lefedve kis lángon párolom, csak néha keverem meg. Az a jó, ha aranybarna lesz, azaz kicsit karamellizálódik, miközben puhul. De vigyázni, ha már odaégett akkor az egész leves keserû lesz amennyiben a túl sötét darabokat nem dobjuk ki!

Kb. húsz perc alatt a hagyma elszínezõdik és megpuhul, ekkor felengedem a borral -ha teszek bele, ha nincs otthon semmi, jöhet a húsleves/víz, ez kb. fél liter folyadék. Sóval-borssal, sok mustárral ízesítem és összeforralom, majd  két-három ág friss felaprított, vagy egy nagy csipet szárított kakukkfüvet szórok hozzá. Elõkapom a botmixert és simára turmixolom a levest, majd a tejszínt hozzáöntöm, elkavarom és kész.
Közben kockára vágott kenyeret-zsemlét, vagy kiflikarikákat vajon megpirítok, sajtot reszelek, és a levest ezekkel együtt tálalom.

Folytats a blogon ... inyencblogger.blogspot.com/2009/11/le...

sponsored links

Keres?s