Narancsos-vajas keksz

2010-12-19

sponsored links

Látszik, hogy mennyire nincs idõm blogolni. Ezt a bejegyzést még a múlt hét folyamán megírtam, de nem volt idõm feltenni. Most pótolom.

Vasárnap délelõtt kimentünk hóembert építeni, de mire felépítettük, elkezdett esni az esõ. Fénykép azért van róla, ha már nem maradt belõle semmi. Az esõben persze nem maradtunk kinn tovább (pedig szánkózás is volt betervezve), így aztán még ebéd elõtt összekészítettem egy adag keksz-tésztát, amihez a receptet a múlt héten az nlc-n találtam. A recept már elsõ percben szimpatikus volt, bár nem igazán értem, hogy ha valamit ?vajas keksz?-nek hívnak, miért margarin van benne. Egyértelmû volt, hogy én vajat teszek bele.

A recept nem ír pihentetést, de azt hiszem, nem ártott a tésztának, hogy néhány órát várt a feldolgozásra. Ebéd után a nagyobbik a fiam nem akart aludni, én meg egy idõ után meguntam a hisztit, és befogtam kekszet gyártani, amit persze szívesen csinált (egy ideig). Így tehát közös munkánk eredményét ehettük nem sokkal késõbb.

Hozzávalók (kb. 50-55 db-hoz):
30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
vanília-kivonat
csipet só
egy narancs leve és reszelt héja

A tésztát összeállítottam (kézzel), és mivel az eredeti receptben írt vaníliás cukor helyett én kivonatot használtam, még kb. egy evõkanálnyi lisztet hozzáadtam, ugyanis túl ragacsos lett volna enélkül.

Lisztezett lapra kinyújtottam, kb. 4-5 mm vastagra, majd nekiálltunk kiszúrni a különbözõ formákat. Elõmelegített sütõben kb. 200 fokon (a ?forró sütõ? kitétel nem mindenki számára egyértelmû, én is jobban szeretem a fokokat megadni), sütõpapírral kibélelt tepsiben kb. 14 perc alatt megsütöttem, ekkor az alja már kicsit barnulni kezdett.

A kekszek felfelé nõnek, oldalra nem, tehát elég sûrûn lehet rakni a tepsire, nagyjából két tepsiben így elférnek. A család szerint nagyon finom lett, úgy kell dugdosni elõlük, ha azt akarom, maradjon belõle késõbbre is. Azt hiszem, karácsonyig sül majd még legalább egy adag.

 


Folytats a blogon ... gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s