Grillázskoszorú

2010-12-21

sponsored links

Amikor délelõtt nekiláttam szülinapi tortát sütni, még egészen más elképzelésem volt. De lapozgatva Lajos Mari 66 tortáját, nem tudtam ellenállni ennek a csudafinom diós koszorúnak. Ilyen is nagyon ritkán fordul elõ, hogy kóstolás elõtt rakok fel egy receptet, de a hozzávalók maradékaiból már tudom, hogy nagyon finom lett :) 


Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
csipet só
2 evõkanál rum
30 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítõ
1 csomag sütõpor

A krémhez:
? l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 dl tejszín

A grillázshoz:
10 dkg dió
1 evõkanál vaj
5 dkg cukor

A tésztához a vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadtam a tojásokat, a csipet sót és a rumot, és jól kikevertem. Végül a masszához kevertem az elõre összevegyített lisztet, keményítõt, sütõport. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma kuglóf betétjét kikentem vajjal, és a tésztát elsimítottam benne. 170 fokra elõmelegített sütõben (légkeverés) 40 percet sütöttem. A formában hagytam kihûlni.
A grillázshoz a diót apró darabokra vágtam. A vajat egy serpenyõben felolvasztottam, beleszórtam a cukrot, folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítottam. Rászórtam a diót, további kb. fél percet pirítottam. A grillázst egy elõre kiterített sütõpapírra borítottam, elsimítottam. Miután kihûlt, a sütõpapírba becsomagoltam, és nyújtófával apróra törtem. 
A krémhez 1 dl hideg tejben simára kevertem a pudingport és a tojássárgákat. A cukrot és vaníliás cukrot hozzákevertem a maradék 4 dl tejhez, kicsit felmelegítettem. Hozzákevertem a pudingporos masszát, és alacsony hõfokon folyamatosan kevergetve besûrítettem. Amíg hûlt a tejszínt kemény habbá vertem, és a kihûlt krémhez kevertem.
A tésztakoszorút 3 gyûrûre vágtam. Az alsó lapot megkentem krémmel, megszórtam kevés grillázzsal, ráhelyeztem a második lapot. Következett újra egy réteg krém, egy adag grillázs, majd a teteje. Kívülrõl bekentem a maradék krémmel és megszórtam a maradék grillázzsal. Tálalás elõtt legalább 2-3 órát hûtsük.

Ötletadó: Lajos Mari - Hemzõ Károly: 66 torta


Folytats a blogon ... manokonyha.blogspot.com/2010/12/grill...

sponsored links

Keres?s