Üde csalán, száraz gomba

2010-09-30

sponsored links




Risotto alle ortiche - Rizottó csalánnal

Ezt a tipikusan tavaszi rizottót akkor kell készteni, amikor a csalán - a természet ingyen ajándéka - mindenfelé terem.

Rendben, Locatelli  indulhatunk is, irány a Mátra. Igen, igen  mindenhol terem, de ránk ott várt  kazalnyi mennyiségben. Miután senki nem szeret derékig érõ csalánban méhészkedni, csak mondjuk derékfájás esetén és a Maestro is sánta volt - ám ötletekkel teli, egyazon elhatározásból  kaszát ragadtunk. A tett helyszínén megnyugtató mennyiségû alapanyagot találtunk és az égen játszadozó  felhõk mögött figyelõ Nap megelégedésére egy-két órán belül méretes terület lett kitisztítva. A munkától szabad kezek mindeközben, a csalánnal sûrûn borított katlan oldalában remek búvóhelyeket építettek, rajzolgattak, fényképeztek. Sõt volt olyan, aki még éhségrõl is említést mert tenni. Bár ismerjük, aki nem dolgozik ne is egyék elméletét, mégis pusztán a kíváncsiságunkra alapozva elõvettük azt a diós süteményt, amelyet a család szépkorú háziasszonya éppen meg lehet enni-re minõsített. Haladéktalanul felülvizsgáltuk a kérdést és megállapítottuk, hogy pusztán mennyiségi problémával állunk szemben : kevés.  Majd késõbb,  amikor a mulatozó égbolton a felhõk gyõzedelmeskedtek,  elbújtunk az esõ elõl. Közben az útikönyvet lapozgatva megtudtam, hogy igen a vargányás rizottó - Risotto at porcini az igazi, de ne aggódjunk, hiszen más friss erdei gombával is remekül elkészíthetõ,  így megnyugodva hátradõltem. Az utolsó cseppeket kivárva nyakunkba vettük a környezõ erdõt és ki akácvirágot, ki gombát figyelve séta közben megejtettük eheti rituális erdei fürdõnket. Akácvirágot rengeteget, gombát viszont alig - alig találtunk. Említésre méltó mennyiségben csak karbolszagú csiperke akadt, ami  hamar kisegített volna minket a sütemény  mennyiségi problémakörébõl....Így viszont visszafelé is volt alkalmunk  megcsodálni  az útmenti pipacstengert.



Csalános, vargányás rizottó

Hozzávalók: 40 dkg rízs, 2 l csirkealaplé- helyett bio csirkehúsleves vagy zöldségkocka, 25 dkg vargánya/ erdei gomba: ebben az esetben fûszerezésként egy kevés szárított vargánya, két marék zsenge csalánhajtás,15 dkg vaj, 1fej hagyma, 2 gerezd fokhahgyma, 1,5 dl száraz fehérbor, só

A Nagy és Nehéz Könyv szerint indulásként egy fej apróravágott hagymát és a fokhagymát kell 7,5 dkg vajon megdinsztelni, majd  beleszórni pár szelet vargányát és egy kevés borral felönteni. Ezután a rízst beleszórjuk az edénybe és egyenletesen belekavarjuk a vajas, hagymás alapba. A maradék bort hozzáöntjük és megvárjuk, míg elpárolog. Ezután a fõzésre szánt alaplevet szakaszosan adagolva a rízshez - mindíg addig várva, míg az elõzõ adagot már magába szívta a rízs - folyamatosan kevergetve nem túl puhára, al dante állagúra fõzzük. 

Ha friss gombánk van, akkor azt közben kevés vajjal puhára dinszteljük és a megfõtt rízshez adjuk, ha szárított gombánk van, akkor elõzetes egy-két órás áztatás után a víztõl lecsepegtetve tegyük tûzre vajon párolódni. A karbolszagú csiperkérõl lemondva a tavalyi, szárított vargányát használtam fel.

A csalánt nyersen vagy blansírozás után felaprítjuk, turmixoljuk. ( a nyersen feldolgozott csalán, megsötétül ). A gombával egy fázisban adjuk a kész rízshez. Kóstolással sózzuk tetszõlegesre az ételt.

Hátravan még az étek  koronázása :  75 g felkockázott hideg vajat és 10 dkg finomra reszelt parmezánt keverjünk el a már összeállított, tûzrõl levett rizottóba.

Becsületes recept  : Giorgio Locatelli - Ízek Itáliája c. könyvében



Folytats a blogon ... olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s