Újabb õszi sütemény: szilvás mandulás puding

2010-10-02

sponsored links

Anyukám jóvoltából hozzájutottam egy eredeti angliai BBC Goodfood újsághoz, ráadásul mindjárt egy nagyon is hatályos szeptemberi számhoz. Azonnal nekiestem, és muszáj volt sütnöm is belõle igen sürgõsen. És mivel a hûtõszekrényben már elég szemrehányóan nézett rám egy kilónyi szilva, végül egy szilvás süti készült el meglehetõsen gyorsan amúgy, mert nem egy macerás dologról van szó.

Már az elõkészítés közben fantasztikus illatok árasztották el a konyhát, hiszen a szilvát még a tészta összeállítása elõtt kezelgetni kell egy kis pácban, amihez 2 (bio vagy csak kezeletlen) citrom héját, egy teáskanál fahéjat és 3 evõkanál brandyt kevertem össze, majd ebbe került a 8 db magozott, nagyobb darabokba vágott szilva. Mivel a sütemény nem kis idõt tölt a sütõben, az alkoholtartalom miatt nem kell aggódni, sülés közben elillan, de ha gyerekek is ennének belõle nagyobb mennyiségben, akkor lehet, hogy kihagynám, az enyémek nem szilvásak, ez az igazság.

Amíg a szilva pácolódik, összeállítottam a tésztát. Ehhez 100 gramm vajat kikevertem 100 gramm barna cukorral (itt bajban voltam, a recept light brown sugar-t ír, nem vagyok túlságosan otthon az angol cukorológiában, így végül demerara cukor került bele), majd hozzátettem egyenként két tojást, és amikor ezek már jól összekeveredtek, beleszitáltam 100 gramm lisztet, fél teáskanál sütõport és 50 grammnyi hámozott és õrölt mandulát, ezeket is beledolgoztam a tésztába.

A szilvás keveréket egy kivajazott jénaiba tettem, ráöntöttem a tésztát, majd megszórtam némi szeletelt mandulával és 180 fokon sütöttem, nagyjából 40 percig. Még forrón tálaltam, persze vaníliafagyival.

Alapanyagok:
8 db szilva
3 ek brandy
1 tk fahéj
2 citrom reszelt héja (kezeletlen, bio)
100 g vaj
100 g barna cukor
100 g liszt
2 tojás
50 g mandula
fél tk sütõpor
szeletelt mandula a tetejére

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2010/10/ujabb...

sponsored links

Keres?s