Zöldséges kenyér

2007-10-17

sponsored links

Hozzávalók:
30 dkg zöldség (sárgarépa, sütõtök, cukkini, vagy egyszerû fõzõtök) enyhén sós vízben megpárolva és áttörve/turmixolva
40 dkg sima liszt
10 dkg bármilyen teljes kiõrlésû liszt (búza, rozs, zab, stb.)
2 tk. só
1-2 tk. cukor/méz
1 ek. margarin/vaj
1 ek. lenmag, vagy tetszés szerinti egyéb mag
2 tk. porélesztõ
kb. 2-2,5 dl langyos víz

Elkészítés:
A zöldséget nagyobb darabokra vágva kevés sóval ízesítve megpároljuk, majd langyosra hûtjük és pépesre összetörjük, lehetõleg minél kevesebb víz maradjon benne. Ezután a többi hozzávalóval a szokásos módon nem túl kemény, és nem túl lágy tésztát gyúrunk, kétszeresére kelesztjük, formázzuk, ismét kelesztjük, és sütjük.

Tanácsok:
Ha sütõtökbõl vagy zöldség helyett pl. almából készítjük, lehet bele több mézet tenni, ekkor édes kenyeret kapunk. A magokat helyettesíthetjük durvára tört dióval, mandulával, mogyoróval is.

Mivel a zöldségek kalóriatartalma alacsonyabb, mint a liszteké általában, ennek a kenyérnek 10 dkg-jára így kevesebb kalória esik, mint a hagyományos kenyerek 10 dkg-jára:)Diétázók kihagyhatják a receptbõl a margarint, csökkenthetik a cukor mennyiségét.
(tutireceptek.hu)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... hazikenyer.blog.hu/2007/10/17/zoldseg...

sponsored links

Keres?s