Zöldséges girosz tál tzatzikivel

2007-03-31

sponsored links

Tulajdonképpen azt a címet is adhatnám a blogomnak, hogy "Hagyományos ízek állati fehérjék, és E vitaminok nélkül". Merthogy  kotyvasztásaim közben azon vágyam vezérel, miszerint: "Azt higgyem (higgyük),hogy ugyanazt esszük mint régen, ellenben  ne legyen több haspuffadás, csalánkiütés, ekcéma, pollenallergia, hajhullás, ne legyen több korpa csak gyönyörû haj, ne legyen szájszag, ne kelljen dezodort használni, legyünk belül is rózsaszínek, legyen a sejtközi állomány (másnéven alaprendszer) átjárható, tûnjön el belõle a méregzöld sav, minden baci zokogva költözködjön új lakhelyre mert undorodjon bázikus közegünktõl, szóval éljünk 200 évig mint a Hunzák mégse érezzük úgy hogy valamirõl le kell mondanunk.

Az sem utolsó szempont persze, hogy sokkal kevésbé szipolyozzuk Földanyát, (haszonállat takarmányozása+10 szeres földterület) szóval heti 1 veganap, lehetõleg úgy hogy gasztronómiailag észre se vedd, és már tettél a világért valamit.

Na most hogy megvolt az agitprop rovat, kezdeném is a szintén teljesen autentikus, nagyon finom nagyon egyszerû recept ismertetését: Vegyél csomagolt natúr szejtánt, de magad is elõéllíthatod, ez kicsit macerásabb, de akkor megint nem támogattad a vinilüzemeket. Na jó szóval szejtánból mindig legyen a mélyhûtõben, mondjuk csinálj meg elõre 3 kilót,  és 30 dekás adagokban fagyaszd le. (Fagyaszd le amekkora csomagokban akarod, alkalmazkdva a család igényeihez)

Szóval fogj mondjuk 30 dekát vagy fél kilót, szeleteld  vékony csíkokra, ugyanígy szeletelj még mellé 2 nagy sárgarépát, (szintén csíkokra) majd ezt így ahogy van , dobd egy wokba, vagy serpenyõbe, amiben már elõre felforrósítottál 3 kanál olivaolajat. Az elképzelhetõ legnagyobb lángon sütögesd szép pirpsra, ropogósra a cuccot, fûszerezd görög fûszerkeverékkel (Remélem nem kell mondanom hogy adalékmentessel, amiben nincs nitrit, nitrát, élesztõkivonat, bizbasz, mutymurutty meg ilyenek) majd locsold meg fokhagymás szójaszósszal, és még így is rotyogtasd, ameggig sült hússá nem változik.

Fûszernek jó a HA (Házi Arany Curry keveréke is) Tökre görög , van benne görögszéna, koriander, gyömbér, babér, bors, szegfûszeg, chili, kurkuma. Mmmmmmm! Mind mind antioxidánsok, nem is fûszerek hanem gyógynövények.

(A szójakészítményekrõl helyenként az a hír terjeng, hogy nem túl egészségesek, és ebben van is némi ráció, mivel valóban nagyon erõs fehérjérõl van szó. Nem célszerû tehát a tv elõtt piritott szóját ropogtatni, vagy vizes szivacsra emlékeztetõ szójakockából szójapörit fõzni, a szója ugyanis csak abban az estben táplál, ha az emésztés felét már valaki(néhány hasznos egysejtû) elvégezte helyettünk. Nem kell a legrosszabbra gondolni, itt ugyanarról van szó, mint amikor valaki a tejtõl rosszul van, de remekül bírja a joghurtot. A fermentált szójakészítmények pl. tofu, miso, yofu, szójaszósz már abban a stádiumban vannak mint a joghurt meg a sajt, vagyis nem terhelik meg a szervezetünket, a fehérje ügyesen be tud épülni, a kis erjesztõk pedig támogatják az immunrendszert, és a bélflórát, és akkor még az a sok agyserkentõ lecitin... ) Na jó még így sem kell hogy szója legyen mindennap a fõfogás, hetente egyszer-kétszer viszont kimondottan hasznos.

...ha készen van a kamuhús, akkor már nincs más hátra, minthogy néhány szép uborkát apróra vágj, és 2 gerezd zúzott fokhagymával, egy kis csokor petrezselyemzölddel, és 2 pohár yofuval (lactobacilusos bifiduszos, mert ezek a szójában is remekül megélnek) majd egy csipet sóval, citromlével, elkészítsd a tzatzikit.

Tálalhatsz mellé (sõt kell is) paradicsomot, lilahagymát, Erõs Pesta helyett mondjuk az édes változatot, amit Juliska nénitõl vettél a piacon és csak egy kis só van benne, aztán jó étvágyat!

Magam részérõl megtámogattam még egy kis currys barnarizzsel, íme így néz ki:

 


Folytats a blogon ... adelkonyha.freeblog.hu/archives/2007/...

sponsored links

Keres?s