Zöldfûszeres péksütemény

2010-07-10

sponsored links

Most nem jut eszembe jobb elnevezés erre a finomságra. Gyakorlatilag kenyér helyett sütöttem az egyik grillezésünk alkalmával, és arra számítottam, hogy majd nagyon jól fog mutatni a mindenféle jóval megpakolt asztalon. :-) Valóban így lett, de nem csak látványosra sikeredett, hanem finomra is. Egyébként meg szerintem megvan a hangulata annak, amikor egy hosszúra nyúlt vacsora során ki-ki tör magának idõnként egy-egy darabot a kenyérbõl...
A tészta és az elkészítési mód is szinte ugyanaz, mint a kanellbullarnál, csak ez egy sós változata az ismert svéd kelt tésztának.

hozzávalók 2 darabhoz:

50 g vaj
3 dl víz
2 dl tej
50 g élesztõ
2 ek cukor
2 tk só
kb. 14 dl liszt

töltelék:

100 g szobahõmérsékletû vaj
2 dl reszelt sajt
ízlés szerint felaprított rozmaring és bazsalikom

a megkenéshez:

1 tojás

a megszóráshoz:

tökmag
napraforgómag
durva szemcséjû só

A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a tejet és a vizet. Az élesztõt egy tálba morzsoltam, öntöttem rá egy keveset a langyos folyadékból, és simára kevertem. Hozzáadtam a maradék folyadékot, a cukrot és a sót, végül fokozatosan adagolva a lisztet is, közben sima, rugalmas tésztává gyúrtam. Konyharuhával letakartam, és 30-40 percig kelesztettem.
A tésztát lisztezett deszkára borítottam, két részre osztottam, amelyeket egyenként 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtottam. Rákentem a vajat, rászórtam a sajtot és a zöldfûszereket. Hosszanti oldalán feltekertem, majd 2-3 cm széles darabokra vágtam. Sütõpapírral fedett tepsire helyeztem a darabokat két kör alakban - ha kicsi a sütõ, illetve a tepsi, akkor egyenként kell megsütni a kenyérkéket. További 30 perc kelesztés következett, aztán megkentem felvert tojással, megszórtam magvakkal és sóval, végül 220 fokos sütõben 20-25 perc alatt megsütöttem.

Inspiráció: Allt om Mat


Folytats a blogon ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s