Zöldbabos csirke ragu

2010-06-27

sponsored links

Az elmúlt fél évben csak úgy zajlott az élet. A sok munkáról nem is beszélve átestem egy szemmûtéten, majd  sikeresen férjhez mentem, és persze nászutaztam is. Viszont a blogba egy bejegyzést sem tettem, amit elõször még páran nehezményeztek, aztán letettek rólam.Úgy tûnik én éppen ezt a pillanatot választottam a visszatérésre. Reméljük sikeresen:D

Szombaton kedvenc piacomon, a Hunyadi térin, jártam, szintén kisebb kihagyás után. Bár más piac útba esik munkába menet-jövet, ott soha nem érzem magam igazán otthonosan. Itt, az õstermelõk között tûnik fel csak igazán, hogyan változik a kínálat az éppen szezonális zöldségekre-gyümölcsökre.

Ahogy sokan mások, én is úgy indulok el, hogy egy-két dolgot felírok a listámra, a többi pedig ott helyben alakul, amikor megtetszik valami. Nekem ebben az idõszakban biztos pont a "mézesbácsi", Gohér Gábor, akinél mindig van pár üveg hárs méz (a kedvencem) a pult alatt, valamint egy másik úriember (a nevét sajnos nem tudom), aki csak a nyári idõszakban található meg erre, mivel csak bogyós gyümölcsökkel (eper, piros és feketeribizli, málna) és meggyel, cseresznyével foglalkozik.

Most sem szabadultam, csak miután 3 féle mézt, valamint a bogyósokból 1-1 kilót felpakoltam. Viszont az eltervezett karfiolhoz csak hosszú sorban állás után tudtam volna hozzájutni odakint, így inkább egy fél kiló sárga vajbabot (felénk valamiért ezt sárga zöldbab:) vettem egy néninél.

A rakott karfiol a fejemben már átalakult rakott sárgababbá, amit vasárnapi ebédnek terveztem megfõzni, amikor vasárnap délelõtt ráébredtem, hogy egy dolog nincs itthon, tejföl. Rövid tanakodás után úgy döntöttünk, hogy nem is kell annak rakottnak lennie, legyen valamilyen egytálétel, de legalábbis minél egyszerûbb dolog. Ennek jegyében született az alábbi ragu:

Zöldbabos csirke ragu

- kis fej hagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1-2 evõkanálnyi olaj
- 35 dkg darált csirkemell
- 50 dkg sárga vagy zöldbab
- 2 dl paradicsomlé
- víz
- só, bors

A hagymát, fokhagymát apróra vágtam, az olajon megpároltam. A darált csirkemellet beleborítottam, fehéredésig pirítottam (célszerû keverni, úgy nem lesznek benne nagyobb csomók), összekevertem a paradicsomlével, majd beleöntöttem, az 1-1,5 centisre vágott babot, illetve éppen maradt elõzõ napról egy kis pirított zöldség, nagyvonalúan azt is beletettem. Megsóztam, borsoztam és annyi vízzel öntöttem fel, ami még éppen nem lepte el.

Fedõ alatt addig pároltam, amíg a bab nagyon puhára párolódott (kb. 40 perc). Ebédre barnarizzsel ettük, munkahelyi ebédnek vegyes gabonával csomagoltam el.

Megjegyzés: A csirkemellet természetesen lehet helyettesíteni, mi viszont csak ezt esszük meg. Sajnos sehol nem akarják darálni, de nemrég vettem húsdarálót, és így 2-3 kilót egyszerre ledarálunk, esetleg némi fokhagymával, borssal fûszerezve 30-35 dkg adagokban fagyasztjuk - két személynek rakott és egytálételhez tökéletesen elég 2 étkezésre.

Kérdés: Tud valaki olyan barnarizst mondani, amiben nincsenek olyan szemek, amelyek nincsenek teljesen hántolva? Nagyon rossz, amikor egy ilyenre ráharap az ember.
mithrile.blogspot.com

Folytats a blogon ... mithrile.blogspot.com/2010/06/zoldbab...

sponsored links

Keres?s