Zelma-torta, a családi klasszikus

2010-08-12

sponsored links

A Zelma-torta a család egyik távoli, pécsi ágából származik. De hogy ki volt Zelma (Lagerlöfön kívül), azt sajnos én sem tudom. Eddig nem találkoztam hasonló süteménnyel sem szakácskönyvben, sem cukrászdában. A süti nagyon tömény, általában nem nagyon látványos (Az enyém is inkább egy õszülõ barna bálnára hasonlít), de igen finom. Érdekessége, hogy egy evõkanál zsemlemorzsát leszámítva nincs benne liszt.

Zelma-torta

A tésztához:
10 tojás fehérje
28 dkg porcukor
28 dkg darált dió vagy mandula
1 evõkanál zsemlemorzsa, esetleg búza- vagy zabkorpa
reszelt narancs- vagy citromhéj
A krémhez:
1 dl erõs kávé
2-3 evõkanál kakaó
10 tojás sárgája
20 dkg cukor
15 dkg vaj
A tojás kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Tepsi hátára sütõpapírt teszünk, és 180 fokos sütõben, rövid idõ alatt (kb. 10 perc) 2,5 lapot sütünk. Még melegen leszedjük róla a sütõpapírt.
A kávét a kakaóval sûrûre fõzzük. A tojássárgáját és a cukrot kikeverjük, gõz fölött sûrûre fõzzük. (Ez nagyon hosszú ideig tart, aztán hirtelen besûrûsödik.) Belekeverjük a kávét, majd alaposan elkeverjük benne a vajat.
A lapokat kettévágjuk, a krémmel össze-rétegezzük, és a maradék krémmel bevonjuk.
Ha kicsit szebben akarjuk tálalni, hosszában vágjuk el a lapokat, és fõzzük sûrûbbre a krémet. Ekkor hosszúkás süteményestálon tálaljuk.

A recept nyomtatható változata itt.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pommepomme.blog.hu/2010/08/12/zelma_t...

sponsored links

Keres?s