VKF XII. Tenger gyümölcsei

2008-01-26

sponsored links

Azt hiszem,  már valahol említettem, hogy alföldi leányzó révén nem rajongok a tengeri jószágokért. Az, hogy így felnõtt fejjel sem igazán szívesen ismerkedem (fõleg nem saját konyhámban) velük, köthetõ ahhoz, hogy mint minden ismeretlen árut, ezt sem tudom bizalommal megvenni, mert nem tudom milyennek kell lennie, melyik a  jó, hogyan kell kinéznie amikor friss, stb.  Mélyhûtötten sem szívesen próbálkozok vele, hiszen valljuk be, van különbség a sült csirkék között is, ha frissen vágott és vásárolt az alapanyag, vagy ha mélyhûtött az áldozat.



De mivel imádok kísérletezni, és szerencsére pozitív tapasztalom volt egy olasz étteremben a tonhal steak-kel, és kis segítséggel már azt is tudom, milyen a jó tonhal, így nincs veszve semmi sem, legalább ezt a jószágot már meg merem venni.

Bevallom, nem voltam naprakész a fõzõcskézéssel, a postolás történik meg csak ezen a hétvégén, az ételt már igen régen elfogyasztottuk. Munkámhoz szorosan kötõdik a japán kultúra megismerése, és hogyan is lehetne jobban elsajátítani bármit is egy idegen ország jelentéstanából, ha nem a gasztronómián keresztül. Jó pár hónappal ezelõtt lázasan bújtam minden, a japán konyhamûvészetrõl, történelmi helyzetérõl és a társadalomról magáról szóló könyvet, publikációt, számtalan blogot és külföldi újságcikket. Így jutottam el egy érdekes történetig, arról, hogyan "született meg" a sushi a halhús rizzsel és sóval való tartósításának ötletébõl, és jutott el Kínából, az "ötletgazdáktól" Japánon át egészen a mi asztalunkig. A lázas kutakodás közben ráakadtam egy kedves levelezõtársra is, aki komplett segítséggel látott el, hogyan lássak neki a - számomra legszimpatikusabb - makizushi elkészítésének.

A recept

Végy egy jó adag sushi rizst (kerek szemû, speciális rizsfajta, de a rizottó rizs is megteszi). Az elõírásoknak megfelelõen készítsd el (mosd át 4-5-ször, amíg a mosás után a víz teljesen tiszta nem lesz. Szárítsd le, tedd egy fõzõtálba. Kb. 4 csészényi rizshez ugyancsak 4 csészényi,vagy kicsit kevesebb hideg vizet adj. Forrald fel közepes lángon. Vedd lea lángot, 15-20 percig alacsony lángon, fedõ alatt párold. Ha elkészült, fedõ alatt pihentesd 5-10 percig, keverd össze, és ismét fedd le 10 percre, majd hûtsd ki), persze, ha nem díszes papírlegyezõvel legyezve hûtöd ki a fõzés/párolás után, azért még jó lesz.

4 csészényi rizs ízesítéséhez 1/2 csésze rizsecetet és 2 evõkanál cukrot keverj össze 2 teáskanál sóval. Keverd össze egy nagy tálban a rizst az öntettel, de vigyázz, ne törd össze a rizsszemeket!

Vágj gyufaszálnyi csíkokra uborkát, friss, egészséges színû tonhalat, avokádót, maracuját, vagy bármilyen zöldséget, amihez éppen kedved van.

Vedd magad elé a norit (algalap sushi készítéséhez), helyezd rá a bambusz alátétedre és tégy a kezed ügyébe egy tálban hideg vizet (vizes kézzel könnyebb formázni a norit).

A bambusz alátét azért szükséges, mert ennek segítségével fogod tudni feltekerni az algalapot, úgy, hogy a töltelék is benne maradjon.

A bambusz alátétre helyezett algalap közepére helyezz egy rizsgolyóbist (kb. golflabda méretût). A vizestál itt hasznosnak fog bizonyulni, mert igen nehéz a ragacsos rizst a megadott keretek közé terelni. Sûrûn vizezett kézzel egyengesd el a rizst a lapon, úgy, hogy hagyj a felõled esõ és túlolalon is egy kis részt szabadon. Sajnos hiába lenne jó sokáig elpepecselni vele, sietni kell, mert a rizs nedvességtartalma átáztatja az algalapot, és utána már nem lehet szépen feltekerni.

Helyezd a tölteléknek szánt zöldségeket, halat a felõled esõ szélre, szép katonásan, 1-1 darabot. Ha kedveled, kenhetsz a rizsre wasabit,  méregerõs japán tormát is. A bambuszalátét segítégével a felõled esõ oldaltól kezdve nyomkodva-formázva tekerd fel az algalapot. Igyekezz úgy tekerni, hogy a töltelékek katonás rendben álljanak a végén, így, ha felszeleteled (csakis éles késsel!), szépen fognak mutatni a hófehér rizshalom közepén.

Nem mondom, hogy egyszerû mûvelet szép makizushit készíteni, de ha barátokkal együtt csinálod, jó mulatság lesz. Találáskor ne feledkezz el a hagyományos savanyított gyömbérrõl és a szójaszószról sem!

 

És hogy szakítsunk a hagyományokkal, illetve az új stílust képviselve ne szakét fogyasszunk a sushinkhoz, hanem bort. Ne is akármilyet, hanem speciális sushi-bort. Az Oroya spanyol szõlõkbõl készül, és egy japán borkészítõ keze munkáját dícséri. Illatában-ízében elõtérben almás-gyümölcsös jegyekkel, a háttérben megbújó virágossággal valóban jól illik a sokféle változatban készülõ sushihoz, megfelelõen hozzásimul még nyers hal tengeri ízéhez is.

A bor neve spanyolul egy olyan kosarat jelent, amelyben régen az élelmiszert a folyón szállították. A készítõk szerint a név mögött megbúvó jelentéssel egy olyan "kosarat" szerettek volna létrehozni, amely segít közvetíteni a kultúrák, tradíciók között. Szerintem sikerült.

Egy kis segítség:

sushi titkok 

terebess ázsai e-tár

együnk sushit

fényképes segítség magyarul

sushi és sashimi útmutató

Osowakki illusztrált sushi útmutatója

online bevásárlás
 


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2008/0...

sponsored links

Keres?s