VKF! VII. A nyaralás íze: churros és sárgabaracklekvár

2007-08-04

sponsored links

Chilii szép feladatot adott, és végre volt is idõm rákészülni a hetedik fordulóra, annak ellenére, hogy eleinte sokat morfondíroztam azon, hogy vajon mi is a nyár íze és a nyaralás íze közötti különbség illetve hasonlóság. Aztán, mivel idén még nem voltunk nyaralni, a tavalyi barcelonai élményeimbõl merítettem ihletet. Már régóta szimpatizálok a churros-szal, ezzel a fánkszerû édességgel - a receptet a Nõk Lapjában, Stahl Judit rovatában találtam. Amikor pedig végre eljutottunk Katalónia fõvárosába Mr. Bundásalmát végig azzal nyaggattam, hogy ugye majd valahol megkóstoljuk ezt a nem túl könnyû finomságot. Megkóstoltuk. Ízlett.

A küldetés azonban itt még nem ér véget. Hiszen ha a a nyár vagy a nyaralás ízérõl beszélünk, akkor nem hagyhatom ki a házi sárgabaracklekvárunkat. Ezt a csodát nyári hétvégéken, a teraszon üldögélve, az órákig tartó reggelizéseken vesszünk magunkhoz, vajas pirítós kíséretében. De igazából télen értékelhetõ a legjobban.

Remélem, hogy a churros és a sárgabaracklekvár jól megfér egymás mellett, így churros con mermelada néven kelhetnek egybe. És akkor jöjjön a churros receptje:
Hozzávalók:
2,5 dl tej,
5 dkg vaj,
1 evõkanál cukor,
csipetnyi só,
12 dkg finomliszt
4 tojás
a sütéshez olaj
fahéjas porcukor
A tejet, a vajat, a cukrot és a sót felforralom. Amikor kész, belekavarom a lisztet, egészen addig, amíg egy kelleme massza nem lesz belõle. Ekkor már nem melegítem, sõt, meg kell várni, amíg egy kicsit kihûl. Hozzáadom a tojásokat, jöhet a robotgép is. Ha sima, akkor kész is a tészta. Felteszem az olajat a sütéshez, közben a tészta csillagcsöves habzsákba kerül. Fontos, hogy a csõ nyílása széles legyen. Amikor már jónak tûnik az olaj hõmérséklete, pár centis kis csíkokat, mintákat nyomok ki a habzsákból, bele az olajba. Ha szépen megpirult, akkor papírtörlõre teszem, hogy lecsöpögjön az olaj. Az eredeti recept szerint a tetejére egy kis fahéhaj porcukrot hinthetünk. Az én változatomban itt jön képbe a sárgabaracklekvár.

churros

 

baracklekvár

 

Barcelona különben nagyon klassz hely, nem csak a konyhája miatt.

bcnbcn2 bcn3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes a varázsló szemébe is belenézni, vagyis egy kis Ojos de Brujo-t hallgatni, ha Barcelona hangulatára vágyunk.


Folytats a blogon ... bundasalma.freeblog.hu/archives/2007/...

sponsored links

Keres?s