VKF mini fûszerlexikon II.

2007-06-04

sponsored links

VKF mini-Fûszerlexikon, ahogy a gasztrobloggerek látják a fûszervilágot

elõzmény itt

 

Gyömbér

 

Doctorpepper nem elégedett meg a pepperkakor elkészítésével, új kihívások elé nézett: a fagyipostokhoz felsorakozva egy gyömbéres fagyival is megörvendeztet bennünket.

 

Azt hiszem, joggal lehetünk irigyek DolceVitára, aki épp csak megérkezett toscanai vakációjáról, és becsusszant a játékra egy gyors gyömbéres trüffel recepttel.

 

 

Marmalade egyelõre megmaradt a jól bevált receptnél, a gyömbéres-citromos szeletnél; de azért reméljük, amint talál új sütiket, minket sem felejt el tájékoztatni!

 

Kardamom

 

Nemisbéka is neheztel rám, nem hagytam érvényesülni gyönyörûen ápolt fûszereskertjét! (könyörögve kérem az egyik következõ VKF játék-szervezõt, legyen téma a zölfûszer!!! :)) De remélem az új szerzeménye, Paul Gayler nékülözhetetlen ízeskönyve némileg ellensúlyozza szörnyû galád ötletemet... A recept, amivel elõállt az Istennõ, egy gyönyörû és igen finomnak látszó kardamonmos eper-flognarde.

Parizán Orsit ismét befogadták egy post erejéig, de miért is nem nyit már végre saját, különbejáratú blogot? (bár, amíg idõrõl-idõre megörvendetet bennünket ilyen és ehhez hasonló receptekkel más oldaláról is, akár el is tekintük ettõl az aprócska részlettõl...) Szóval az almatorta igenis zseniális!

Spacemonkey elsõ találkozása a kardamommal C&V-nek köszönhetõ, és az ominózus kardamom-postnak (többen is hivatkoztatok rá, mint forrásra). Örülök, hogy elkészítette ezt a kardamomos-mézes csirkét, a hozzávalókat és a fotókat elnézegetve biztos befutó lesz jó pár helyen (nálunk legalábbis biztosan!).

 

Kávébab

 

Kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be a kávé Áginál, aki fûszeres kacsát készített, és a mártás markáns fûszere a kávé; vörösborban (!) kiforralva.

 

Koriander

 

Fûszer és Lélek nem enged a huszonegybõl. Hát még, ha korianderrõl van szó. Szerencsére nem inogott meg, amikor a szigorított feltételek miatt a koriander levél "mellékvágányra" került, elõvette a koriander magot tartalmazó üvegcsét, és már fõzte is az általam is nagyra becsült dafinát, ezt az izgalmas zsidó ételt.

 

Ti tennétek poloskaszagú kaprot a paradicsomlevesbe? Mert Grenadine nagyon vállalkozó szellemû, õ azt mondja, így szereti a legjobban ezt az ételt! Pesze ha elolvassátok végig az írását, rá lehet jönni, hogy a korianderrõl van ám szó!

 

Köménymag

 

Gyönyörûséges salátát alkotott Mamma, és egy igen mókás/hasznos népi bölcselettel is gazdagabbak lettünk: a fránya bolhák továbbállnak, ha Zöldcsütörtökön köménymagos zsömlét eszünk... Mivel az idén errõl már lekéstük, jövõre jó volna, ha Mamma idõben emlékeztetne bennünket!

 

Mák

 

 

Anának igenis mákja volt, bármit is mond Monthy... Imádnivalóak a stanglik! És fõleg, hogy a mákot fûszerként használta!

 

Mustármag

 

 

Dibbuk saját fejlesztésû mustármag-mártása nagyon jól hangzik, külön dícsérem szorgalmáért, hogy két fûszermártással és készült erre a fordulóra!

 

 

Végre! Még egy mustáros trappista sajt rajongó! Zsu hasonló elvetemült ízlésû gyermek lehetett, mint én; de mi sem bizonyítja jobban, hogy a mustár egészséges, hogy mindketten szép-okos felnõttek lettünk :) Fantasztikus mézes-fahéjas mustár illatozik a befõttesüvegében!

 

Nigella

 

Csak a rend kedvéért tisztázzuk, hogy Nigella Sativáról van szó. Azaz Kerti Katicavirágról. Vagy Parasztborsról. Vagy Feketeköményrõl? Anna igen korrekt, irodalmi hivatkozásokkal megspékelt leírást ad errõl a nálunk nem túl ismert fûszerrõl; illetve rögtön mutat egy egyszerû lepénykét, aminek segítségével garantáltan meg fogjuk kedvelni a fekete magocskákat. (szerintetek Nigella Lawson-nak tényleg ez az anyakönyvezett neve, vagy csak egy jó marketingfogásról van szó??)

Római kömény

 

Szegény Cserkével jól kitoltam. Szánom-bánom minden bûnömet, ha tudom, jóváteszem. Felajánlom neki az elsõ szüret eredményét a most kialakításra kerülõ fûszerkertembõl (feltéve, ha fõz nekem egy ilyen nagyon jóképû fûszeres piláfot).


Sáfrány

 

Piszke kontinentális paella-változatot készített, az anyóstól kapott sáfrány felhasználásával. Még csak most bontogatja a szárnyait, reméljük, sok szép receptet olvashatunk nála.

 

 

Személyes kedvencem (már ha nekem lehet ilyen) a gyerekkorom mesemondó versenyét idézõ (de csak a címig!) post a sóról, Zsuzskától. Tudományosan érdekes, egy csomó hasznos dolgot el lehet sajátítani, például hogy Karthagó földjét nem szórták be sóval pusztulása után (igen lényeges kérdés, hátha Vágó István egyszer meghív bennünket a pénzes mûsor gasztro-különkiadásába).

 

Szezámmag

 

Kicsi Vú csont nélkül vette az akadályt. A szezámmagot választotta; érdekes ízvilágú szezámmártást alkotott párolt padlizsánhoz. Gyönyörû fotó, tökéletes recept.

 

Tárkony

 

Habár a tárkony tipikusan azon fûszerek egyike volt, amik egy következõ fordulóra vártak volna, Phzs, az Ecet és olaj háziasszonya mégis merészen befûszerezte vele a ragulevest, amihez túrógombóc is járt.

 

Vanília

 

Rió nem csak egy étellel készült ám! Desszertnek az asztalra varázsolt egy finom, vaníliás madártejet is.

 

 

Kismacs kalandos körülmények között (kutyaetetés meg ilyenek) ugyan, de netközelbe került; ennek örömére egy illatozó madártej került ki a keze közül.

 

 

 

Minden kedves játékosnak nagyon köszönöm a fantasztikus recepteket, gratulálok-gratulálok-gratulálok! Ezennel a VKF V. fordulóját berekesztem.


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2007/0...

sponsored links

Keres?s