VKF mini fûszerlexikon I.

2007-06-04

sponsored links

VKF mini-Fûszerlexikon, ahogy a gasztrobloggerek látják a fûszervilágot

 

BORS

 

Baba konyhájában csirkemell készült bors mártással, akinek csöppet sem kell szontyolodnia a DolceVitával való "virtuális" gyömbér- és borsharc miatt, a recept szuper lett; valamint köszönjük anyukája és majdaBuday közremûködését is! Azért remélem, az allergiája miatt õ is talál kipróbálásra érdemes receptet a többiek oldalain mazsolázva!


Kacsamell-steak zöldbors mártással, ahogy Dibbuk készíti: alapos és szemléletes leírással és egy kis kitérõvel az éttermek rendszerváltás utáni étlapjára.

 

Hoppá! Tudtátok, hogy a bors szexuális vágykeltõnek is megállja a helyét?? Valószínûleg Fakanál nem véletlenül jutott ilyen fontos információk birtokába; és most már azt is tudom, miért volt ilyen népszerû ez alkalommal a bors (öt blogger is elõkereste a konyhaszekrény mélyérõl). A borsostokány, a mellé ígért sörrel fantasztikusan étvágygerjesztõ!

Macikonyhában a piros bors kapott most fõszerepet, és gyorsan ki is derül, hogy nem-nem, nem a rózsaborsról van itt szó. A pirosbors szárított formában ritkábban fordul elõ, konzervdobozos változata, sós lében úszkáló bogyócskák keresendõk a boltban. Két recepttel is szolgál Maci: egy hátszínnel, amihez piros borsos-konyakos mártást álmodott meg; illetve egy desszert is várakozik az asztalon.

Pamina talpraesettségét az idõjárás tette próbára, így lett a tárcsán sütött hús helyett serpenyõs étel, ami mégis olyan nagyon jól néz ki! És milyen jó ötlet, hogy fûszeres tortillán tálalta a csirkemellet, amit azután kedvünk szerint tunkolhatunk a finom zöldborsmártásba!

 

Update: Szemy ugyan picit megkésve, de annál nagyobb szerettel kerül fel az összefoglalóba, egy vagány sajtos-sonkás-borsos rántottával. Csak így tovább, remélem olvashatunk még nála recepteket is! Jobbulást a fránya sebnek!

Univerzálisan felhasználható zöldborsmártás készítési útmutató T3V (alias Okostojás) tollából. Idõ hiányában csak röpke szösszenet tõle, de reméljük hamarosan újra olvashatjuk hoszabb eszemfuttatásait!

 

Chilipaprika

 

Drámai párosítás Vidvandre háza tájáról a meggyes-chilis öntettel készített kakaós sütemény. Nagyszerûen belecsempészte a fûszervilágot az ínycsiklandó bonbonosdoboz-dizájn blog tematikáját meghatározó csokoládés vonulatba! Hammmm!

 

Csillagánizs (és a többiek)

 

 

Julie második nekifutásra alkotta meg ezt a nagyszerû sült krémet; az elsõ próbálkozást jótékony homály fedi; a lányoknak biztosan máshol jártak a gondolatai :)

 

Beatbull Úr fûszernépszerûsítõ hadjáratba fogott: a méltatlanul mellõzött ánizs és társai segítségére igyekszik sietni egy érdekes recept segítségével: ánizsos-fokhagymás ánizskaporgumó mellesleg csirkemellel és csípõs-édes-savanyú-sós uborkamártással (jól felbirizgálja az összes ízlelõbimbót az ízek kavalkádjával!).

Jómagam egy kínai ihletésû édes-savanyú csirkét készítettem, a fõszereplõ benne a csillagánizs volt. Elõétel-jellegû, olyan étvágy-felkeltõ falatkának javaslom, csípõs is, édes is, savanykás is.

 

Édeskömény (alias ánizskaporgumó)

 

Zsúrkenyér fehérboros sertéskarajjal lepett meg bennünket, édesköménnyel. Míg Beatbullnál az édeskömény köretként szerepelt, ebben az esetben fûszerként találkozhatunk vele; majdnem teljesen szétfõve ízesíti a mártást.

 

Fahéj

 

Egyik kedvenc filmemben oly sokszor elhangzó mondat miatt már az elsõ pillanatban felfigyeltem Doctorpepper blogjára. Most ez a keksz teljesen levett a lábamról (valahogy úgy, ahogy õt elsodorták a lépcsõn...). Mindig is imádtam az IKEA gasztro-részlegén kóborolni karácsony tájékán, egy-egy zsacskónyi pepparkakor miatt, most végre zsebemben a recept!

Gigi nagyon ügyesen felismerte, hogy nincs szükség a különleges, ismeretlen fûszerekkel való (nem-)tudás csillogtatására, egy régi ismerõs is tökéletesen is megfelel, fõleg ha egy ilyen tuti fahéjas tölcsérek születnek belõle! Elõ az ostyasütõkkel (apropó, tudja valaki, hol lehet ilyet kapni???); ezt ki kell próbálni!

Ismét bebizonyosodik, a fahéj nemcsak az édességek fûszere. Hajnal diósmetéltje már csak a boros mártás miatt is figyelemfelkeltõ, hát még hogy sajt is került a tetejére! Izgalmasan hangzik!

 

Zsófit azt hiszem jól megihlette a VKF elõzõ, reggelis fordulója: sikeresen kombinálta a mostani, fûszeres kihívást a múltkori napszak-feltétellel; így most egy indonéz süteménnyel, a spekkuk-kal ismerkedhetünk meg nála. A fahéj mellett még a szegfûszeg és a szerecsendió is dukál hozzá.

 

Mademoiselle hozzájárulásával rövidíthetném a recept nevét "fahéjas izé fahéjas izében"-re; de adjuk csak meg a tisztességet neki, mert nagyon ínycsiklanódan néz ki. Tehát, amit a Kisasszony kifõzött: fahéjas fehérborban párolt körte, fahéjas-gesztenyés-kókusztejes öntetben. Érdekes párosításnak tûnik a fehérbor, fahéj és a körte hármasa!

 

Morzsóka (is) megizzadt, node nem ám a nagy meleg miatt! Akarva-akaratlanul fejfájást okoztam a kiírással, de mégis jól tette, hogy töprengett, mert nagyon érdekes kombinációt alkotott meg a fahéjas-mákos túrógombóccal, amire még vaníliás epres öntet is járt!

Rossamela még a férfi parfümökben is imádja a fahéj illatát, azt hiszem, ez mindenképpen gasztro-függõségre utal, nem? :) A tonhalsteak, amit készített, teljesen az õ találmánya; csakúgy, mint a fahéjas paradicsom; joggal lehet rá büszke; fõleg, hogy a párjának is nagyon ízlett!

 

Fokhagyma

 

Isteni malacsültet tálalt Gabojsza a családja elé, musdéjjal, azaz erdélyi fokhagymás kencével. A kence nemcsak sültekhez kiváló, ha marad belõle, pár nappal késõbb nyugodtan el lehet használni ízesítõként. Rengeteg változatban készíthetõ ez az érdekes kenõke, sõt, szerintem a francia aioli valamiféle rokonságban áll vele!

 

Fûszer-egyveleg

 

Ebben a "fejezetben" azokat a recepteket gyûjtöttem egybe, amelyek nem kimondottan egy fûszer felhasználásával készültek, hanem "gyárilag" (vagy házilag) elõállított keverékekkel ízesítettek.

 

Chilii csodálatos napkenyérrel örvendeztett meg bennünket, két legyet ütve egy csapásra: a Reggelis fordulót bepótolandó, a jelenlegi, fûszeres fordulót pedig kiélvezendõ. Egészséges, és nem utolsó sorban gyors!

 

Rio számára még ismeretlen vizekre evezett, az indiai csirkéjében használt curry most debült a konyhájában. Remélem a fejfájást nem ez okozta, és hamar odébbillan!

 

Juc nagyon helyesen tette, hogy rászánta magát a lépésre: megmutatja receptjeit a nagyvilágnak, mert az indiai burgonyaleves zöldborsóval szerintem nem csak az õ családjában lesz kedvenc!

 

Moes cajun csirkesalátája egy egész fûszerespolcot tartalmaz: bors, római kömény, pirospaprika, kakukkfû, oregano, chili, koriander.... és a cajun fûszerkeverék. Azt hiszem, erre az ételre joggal rámondható, hogy az élet sava-borsa benne van.


Ági Szinbádéktól egy csokor olyan fûszeres ételt nyújtott át nekünk, amelyek az eljövendõ meleg napokban segítségünkre lehetnek testünk lehûtésében; kiemelt szerephez juttatva a chilit és a mentát.

Zselyke bátortalanul lépett a tettek mezejére, pedig igazán nincs oka tétovázni: ízes indiai csirke curry illatozik a képen; helyes rizsgombóc társaságában.

 

Fûszerpaprika

Eszter hû volt a magyar fûszerpaprikához, paprikás csirkét készített; de nem ám a megszokott módon: sütõben pirosra-ropogósra sült csirkecombok ezek, ami még piknik-ételnek is beillik.

 

 

Galanga, thai citromfû és kaffirlime levél -az egzotikus vonal

 

Chili és Vanília, a tõle megszokott színvonalon, egy igen különleges recepttel és a hozzá felhasználandó különleges fûszerekkel rukkolt elõ.

 

Gombapor

 

Azt hiszem Zsuzsa nagyon jól beletrafált a fûszeres forduló lényegébe: a "megszokott" fûszereken túlkacsintva elénk hozta a gombaport, ami "koncentrált gombaíz"; így a gombát is fel lehet használni, mint fûszer. A legjobban az tetszik, hogy õ maga készíti ezeket a porokat!

 

Folyt. köv.

 


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2007/0...

sponsored links

Keres?s