vkf 13: Kuszkusz

2008-02-22

sponsored links

Jézusmária, három hónapja nem írtam ide semmit. Pedig anno úgy indult ez a blog, hogy legalább hetente egyszer publikálok bele... aztán, aztán pedig bedaráltak a hétköznapok.
Az nem igaz, hogy nem fõztem. Igenis fõztem, sõt a legtöbbjét le is fényképeztem.
De a recept megírására, feltevésére, már nem maradt erõm.

A legbosszatóbb az egészben, hogy a "Vigyázz, kész, fõzz!" tizenegyedik, tizenkettedik fordulójára is készültem pályamûvekkel, de egyszerûen képtelen voltam feltenni õket. Naa, majd jövõ karácsonyra...

Most viszont nem szeretnék lemaradni semmirõl, igyekszem idõben publikálni is. Pedig ennek a fordulónak a kiírásával gondban voltam. Különleges köretek... különleges köretek... hmm. Nekem nincsenek olyanjaim. Ha nem a szokvány rizs - krumpli - tészta megoldásnál kötök ki, akkor vagy sima párolt zöldséget eszek (akármilyen zöldséget), vagy egyszerû salátát. De leginkább valami egytálételt, amihez nem kell köret. Semmi izgalmas, különleges dolog.
Dehát több VKF-et kihagyni nem lehet! Aztán blogtársammal megtanakodva a dolgot, elhatároztam, kuszkuszt csinálok.
A kuszkusz a tavalyi év nagy felfedezése volt: amikor másfél éve megérkeztem, egyik elsõ dolgom volt a környékbeli török élelmiszerboltok felfedezése, s az elsõ portyáról rögtön egy doboz kuszkusszal tértem haza. Azóta beépült a konyhámba, és gyakorlatilag univerzális köret, a paradicsom szósz mellé tészta helyett éppúgy finom, mint a krumpli vagy a rizs helyettesítõjeként. További nagy elõnye, hogy néhány perc alatt kész.
Paradicsomos cukkinit készítettem most mellé (hihi, a köret köretje a paradicsomos cukkini :-) ), a fénykép és a kiírás kedvéért. Nem merem azt írni, hogy ratatouille, mert ez még minimálabb pályamû.
De elég a mellébeszélésbõl, íme:



Kuszkusz paradicsomos cukkínival
2 adag

2 - 3 kisebb cukkíni feldarabolva
1 fej hagyma felkockázva
1 fokhagyma felaprítva (kihagyható)
1 doboz hámozott paradicsom (nyáron eredeti paradicsomból biztosan még jobb)
nagyon kevés semleges ízû olaj
só, bors
friss petrezselyem
175 g kuszkusz (cca 1 teáscsésze)
125 ml víz
mogyoró nagyságú vaj
kurkuma

Az olajon megfuttatott hagymára ráteszem  a cukkínit, és addig sütöm, amíg el nem kezd pirulni, majd ráöntöm a feldarabolt hámozott paradicsomot és felforralom.  Sóval, borssal (ízlés szerint egyébb fûszerekkel) ízesítem, s a végén frissen  metélt petrezselymet adok hozzá.
A kuszkuszhoz: a vizet 1 evõkanál olajjal és 1 teáskanál sóval felforralom, majd leveszem a tûzrõl és hozzáöntöm a kuszkuszt. 2 percig hagyom, hogy megszívja magát, majd óvatosan belekeverem a vajat, és lassú tûzön még 2-3 percig párolom. (Ez a dobozos útmutató, nekem bevált.) Kevés kurkumát és friss petrezselymet kevertem hozzá.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afonyasborju.blog.hu/2008/02/22/vkf13...

sponsored links

Keres?s