Virágos pite

2010-07-16

sponsored links






Ezért a szép és finom süteményért még a sütõt is érdemes bekapcsolni.
Tulajdonképpen ez egy kardamomos, õszibarackos cobbler, de nagyon látványos lesz a virág alakú tésztafedõktõl. Nyersen látványosabb, de célszerû azért megsütni.
Az eredeti receptben kardamomos vanília fagyival tálalják, én egyszerûsítettem és enyhén édes, kardamomos, vaníliás joghurttal ettük.

A fogalmazás is nehezen megy ebben a hõségben, de talán sikerül hibátlanul leírni a receptet.

Hozzávalók:
a tésztához
140 gr finom liszt
1,5 teáskanál cukor
1/4 teáskanál só
115 gr vaj
3 evõkanál hideg víz

töltelékhez
1 kg õszibarack
40 gr cukor
2 evõkanál kukoricakeményítõ
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál õrölt kardamom

a tetejére
1 tojás
díszítõcukor vagy nagy szemû kristálycukor

Elkészítés:
1. Ilyen melegben célszerû robotgéppel elkészíteni a tésztát vagy gyúrás elõtt jeges vízben áztatni a kezünket. A lisztet, cukrot, sót összekeverjük és gyorsan összemorzsoljuk az apró kockákra vágott vajjal. A hideg vízzel összegyúrjuk - csak annyira kell, hogy összeálljon, becsomagoljuk és betesszük egy órára a hûtõbe.
2. A sütõt melegítsük elõ 200 C fokra.
3. A barackot vágjuk vékony szeletekre és egy tálban keverjük össze a cukorral, keményítõvel, citromlével, kardamommal.
4. Tegyük egy 22 cm átmérõjû üveg vagy porcelán sütõedénybe és egyengessük el a tetejét.
5. A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérõjû körré és a lehetõ legkisebb hulladékkal vágjunk ki belõle virág alakokat egy kiszúróval. Ezután betehetjük a hûtõbe megint a virágokat, de én ezt elhagytam.



6. Rakjuk rá a virágokat a barackos töltelékre, kívülrõl befelé haladjunk, a virágok kicsit fedjék egymást.
7. Kenjük meg a tetejét tojással és szórjuk meg cukorral.
8. Az elõmelegített sütõben kb. 45 perc alatt sül meg, légkeveréssel elég 180 fokon sütni.
9. Langyosan az igazi, bõven szedjünk hozzá a kardamomos joghurtból.



Folytats a blogon ... ludanyo.blogspot.com/2010/07/viragos-...

sponsored links

Keres?s