Vatikáni kenyér

2010-06-12

sponsored links



Munkatársamtól kaptam kovászt ehhez a kenyérhez. Ezt a fajtát még nem ismertem. Anyukám régen csinált hasonlót, de azt minden nap meg kellett keverni.
Majdnem egy hét mire meg lehet enni, de megéri a várakozást, mert nagyon finom. Persze az alapkovászt aki elkészíti utána nyugodtan újra meg lehet csinálni. Bár a receptbe azt írják hogy szerencsét hoz, ha egyszer elkészítjük és csak egyszer ehetünk ilyet életünkbe. De én az ilyen babonákra nem adok. Nem szabad hozzáérni soha kézzel és hûtõbe sem szabad tenni. Csak fakanállal szabad hozzáérni.

A kapott kovászt egy mûanyag vagy üvegedénybe tesszük és konyharuhával letakarva tartjuk a konyhaszekrényen. Hétfõn rászórunk 25 dkg cukrot. Nem kell megkeverni. Kedden ráöntünk 2,5 dl forralt majd lehûtött tejet. Most sem kell keverni. Szerdán ráteszünk 25 dkg lisztet. Nem kell keverni. Csütörtökön annyi dolgunk van, hogy összekeverjük fakanállal, de semmit nem teszünk bele.
Pénteken hozzáadunk 25 dkg cukrot, 2,5 dl forralt majd lehûtött tejet és 25 dkg lisztet. Én a lisztet összekevertem a cukorral és úgy tettem rá majd ráöntöttem a tejet. Összekeverjük, majd négyfelé osztjuk.
Ebbõl 3 adagot el kell ajándékozni. A maradék negyed részt már bármikor süthetjük. Én csak szombaton sütöttem. Hozzáadunk 25 dkg lisztet, fél kávéskanál szódabikarbónát. fél csomag sütõport, 3 tojást, 1 vaníliás cukrot, 2,5 dl olajat, fél tábla összevágott csokit (én egy egész táblával tettem bele), 1 nagy csipet sót, fahéjat, magokat, gyümölcsöt, mazsolát amihez éppen kedvünk van.
Vagy sütõpapírral kibélelt, vagy kivajazott formában, tepsiben megsütjük. Nagyon finom.
Az alapkovász (ha valaki esetleg nem kapna ajándékba): 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2,5 dl forralt majd lehûtött tej.

Recept nyomtatása

Folytats a blogon ... anihami.blogspot.com/2010/06/vatikani...

sponsored links

Keres?s