Vasárnap ebédre - Holstein szelet, vajon párolt zöldségkörettel (Schnitzel Holstein)

2010-12-04

sponsored links

 


 
Egy újabb étel ami körül nincs minden rendben a magyar vendéglátásban. Egy átlag magyar vendéglõben ha ezt kérünk, valószínûleg egy sertés szeletet kapunk natúran megsütve, egy tükörtojással a tetején és sült krumplit mellé. Kicsit kutakodtam, és hát ennek nem sok köze van az eredetihez...
Elõször is a Holstein szelet borjúból készül és nem sertésbõl. Másodszor, a hús nem natúran sütik, hanem panírozva, mert a Holstein szelet a borjú bécsi (schitzel wiener), azaz a bécsi szelet egy változata.
Vannak források, melyek szerint ezt az ételt elõször az 1800-as évek közepén készítették Friedrich von Holstein kérésére, aki mivel sietett, azt kérte egy vendéglõstõl, hogy egy szelet kenyérre tegyenek sült húst, rá egy tükörtojást és egy szelet halat. Késõbb a vendéglõs ebbõl alakította ki a ?Holstein módra? készült húst. Nem tudni mennyi igaz ebbõl, mindenesetre a Holstein szelet a mai formájában elõször a 19. századvégi német szakácskönyvekben jelent meg, melyek szerint a borjúhúst bécsi módon elkészítve, panírban sütve, tükörtojással a tetején, füstölt lazaccal, vagy kaviárral vagy szardellával (ez utóbbi a manapság elfogadott változat) és kapribogyós-vajas szósszal készül. Ezt készítettem el én most.
[...] Bõvebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kifozde.blog.hu/2010/12/04/vasarnapi_...

sponsored links

Keres?s