Vargányás krumplileves

2008-03-16

sponsored links

Hát akkor legyen úgy hogy leírok ezt azt csak a magam szórakoztatására, aztán majd megjön a kép is alkalomadtán.... hopp itt is van...

Szóval vannak  receptek, amik minden idõk próbáját kiállják, elronthatatlanok, egyszerûen  csodálatosak, mint a nagyi maga aki ránk örökítette. (ezt esetben anyós, áldott legyen!)

Régen  nem úgy volt az, hogy minden nap hús került az asztalra, arra  ugyanis ott volt a vasárnap vagy talán még az sem. Hanem a bakonyi ember megnézte akar e valamit adni az erdõ, és ha akart hát adott. Igazi illatos ízes erdei gombákat például amibõl már egyetlen darab is pont elég ahhoz, hogy bármilyen étket fejedelmien fûszerezzen, a termesztett csiperkékkel összehasonlíthatatlanul.

A leves maga annyira egyszerû, hogy -tudom- elsõ olvasásra senki sem fogja elhinni hogy finom, pedig zseniális mint a  lecsó, vagy a dödölle.

Kell hozzá mondjuk egy levesnyi krumpli (létszám függvényében) illetve mindössze 1-2 vargánya, amit én találok, te a piacon veszed gombaszakértõtõl (holott nincs gonosz megfelelõje) vagy szárítva jutsz hozzá attól aki túl sokat talált, leszárította, de már nagyon unja hogy minden vargányaízû a konyhában. Kell még egy kis só, illetve némi yofu és kéész!

Krumplit fõzöm sósvízben, ha majdnem kész beleszórom a vargányát aminek 10 perc rottyanás elég, majd kevés barnarizslisztes yofuval habarom enyhén krémes állagúvá.

Lehet variálni, kombinálni, kísérletezni, de nem érdemes mert ennél csak rosszabb lehet. Tradíció íze van és romantikája.

(ami itt nem tradíció az a yofu meg a rizsliszt de tanusíthatom hogy ízben nincs különbség)

(A zöld izé csak a food stylingolási mesterségem ékes példája nem tartozék ennél a levesnél kerülendõ, -medvehagyma amúgy naná- ilyentájt a franciakrémesbe is teszek :-)

 

 


Folytats a blogon ... adelkonyha.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s