Vaníliás eperdzsem

2010-07-05

sponsored links

Ez a kedvenc dzsemem. A vanília és az eper szerintem nagyon jó párosítás, az eperszörpöt is vaníliával készítem. 
A recept szerint elkészítve meglehetõsen folyékony állagú, de én éppen így szeretem. Nagyon jó brióssal, de cheesecaket is szoktam eperdzsemmel tálalni. Ha pedig egy gyors desszertet szeretnék összedobni - és éppen nincs szezonja a friss bogyós gyümölcsöknek - akkor mascarpone sajtot simára keverek kevés porcukorral és egy citrom reszelt héjával és levével, teszek a krémbõl egy kanálnyit egy pohárba, öntök rá eperdzsemet, majd szórok rá némi kekszmorzsát, végül megismétlem a rétegezést.
Készítettem egy adag sûrûbb állagú vaníliás eperdzsemet is, ebben az esetben a cukormennyiséget teljes egészében a befõzõcukor tette ki.

 

hozzávalók:

2 l eper
1 ek víz
1 vaníliarúd
7 dl kristálycukor
3 dl befõzõcukor
1 lime reszelt héja és leve

A megtisztított epret félbevágtam, és felforraltam a vízzel. Hozzáadtam a félbevágott vanília kikapart belsejét, és magát a rudat, majd 15 percig fõztem. A keletkezõ habot leszedtem, a vaníliarudat eltávolítottam. Hozzáadtam a kétféle cukrot és a lime reszelt héját és levét, végül ismét felforraltam. Meleg, fertõtlenített üvegekbe töltöttem.

Leila Lindholm: A Piece of Cake


Folytats a blogon ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s