Vajas tészta ( sajtos pogácsa, sajtos rúd, ízes levél)

2010-07-30

sponsored links


Anyaghányad:


  • 1 kg liszt
  • 2 dkg só
  • 1 cent ecet
  • 1 kg zsiradék
  • 4-5 dl víz

 

 

Gyártás menete:

  1. Elõkészítés: 

    A vajat kevés liszttel összegyúrjuk, és téglalap alakúra formázzuk. A széleibõl levágunk kisebb csíkokat, és körülbelül a vaj 10 %-át majd a tésztába gyúrjuk. A megmaradt 90 % vajat tehát a téglalapot majd hajtogatni fogjuk.

  2. A tészta begyúrása:

    A levágott vajat a liszttel az ecettel és a sóval begyúrjuk, úgy hogy folyamatosan adunk a tésztához hideg vizet, amíg a megfelelõ állagú nem lesz. Bucit formázunk belõle, lisztezett asztalra tesszük bevágogatjuk a teteét és pihentetjük. Pihentetés után, 4 fület nyújtunk neki és elkezdjük becsomagolni a zsiradékot.

  3.  

  4. A tészta formázása:

    A tésztába becsomagoljuk a zsiradékot a kakaós csigánál már megszokott módon.

  5. A tészta hajtása:
    Majd kinyújtjuk újnyi vastagra és egy szimpla és egy dupla hajtást végzünk. Tehát a szimpla hajtás után újra kinyújtjuk majd behajtjuk duplán. Pihentetés után a hajtást megismételjük. A szimpla hajtás az ábrán az 1-es a dupla hajtás pedig a 4-es.

     

  6. A tészta darabolása és formázása:
    A hajtások és a pihentetés után kinyújtjuk a tésztát fél centi vastagra és daraboljuk a végterméknek megfelelõen. Ami lehet pogácsa, sajtos rúd vagy akár ízes levél is.



  7. A tészta sütése:
    A készre formázott termékeket sütõplére helyezzük és 220 C-on kisütjük. Ebbõl a tésztából készül a krémes lapja is.
    Jó étvágyat!

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... cukraszsutik.blog.hu/2010/07/30/vajas...

sponsored links

Keres?s