Vacsora Benzsinél - 4. rész (Recept)

2010-06-15

sponsored links


Kókusztejes panna cotta eperszósszal

Ezt a desszertet a Kifõztük magazinba készítettem, de a családnak annyira bejött, hogy kiváncsi voltam, mit mondanak rá a vendégeim. Most egy kicsit alakítottam rajta, mert csokicseppeket elfelejtettem venni, viszont most jóval több és picit hígabb eperszósz volt, így a tálban köré rendeztem. Az eredeti receptet a Kifõztük 2. számában megtalálhatjátok. Az ottani fotók szebbre sikerültek, de ezt most nézzétek el nekem, mert inkább a vendégeimmel törõdtem, mint a fényekkel és a beállításokkal.

Hozzávalók:
Panna cottához:
- 1 l kókusztej
- 6 ek gyümölcscukor
- 10 dkg kukoricakeményítõ
- 2,5 dl növényi tejszín
- 4 ek mézes rizspehely
Eperszószhoz:
- 1 kg eper + 2-3 szem a díszítéshez
- 3 ek barna nádcukor
- 4 púpozott tk tápiókapor

- 2 evõkanál kókuszreszelék
- 2 evõkanál mandulaszelet

A kókusztejbõl visszatartottam fél dl-t, a többit a tejszínnel és a gyümölcscukorral felforraltam. A visszatartott tejszínt a keményítõvel kikevertem és amikor forrásnak indult a kókusztejes keverék, beleöntöttem. Mikor sûrûsödni kezdett azonnal lekapcsoltam. Belekevertem a mézes rizspelyhet. Egy lyukas közepû formába, például egy kisebb kuglófformába, vagy valamilyen mûanyag formába beleöntöttem a pudingot, kicsit megütögettem, hogy mindenhol kitöltse, kihûtöttem, majd egy éjszakára a hûtõbe tettem.

Másnap az eperszószhoz az epret, a barna nádcukorral felforraltam és addig fõztem, amíg az eperszemek elveszítették formájukat és keménységüket. A tápiókaport egy pici vízzel kikevertem és az eperhez öntöttem, majd összeforraltam, amíg egy kissé összesûrûsödött. Szobahõmérsékletûre hûtöttem, majd a formából kiborítottam a panna cottát és az üregbe beletöltöttem az eperszószt és visszatettem a hidegre, hogy az eperszósz is megdermedjen. A kókuszreszeléket és a mandulaszeleteket külön-külön, zsiradék nélkül megpirítottam. Tálalás elõtt a panna cottára szórtam, eperszemekkel díszítettem.

Az újságba készült változat

Citromos gyömbérital

Igaz, ami igaz, egy vega bandának nem könnyû megfelelõ innivalóról gondoskodni. Az alkoholos italokat nem mindenki szereti, sõt szerintem nem is igazán illik az alkalomhoz és az egészséghez sem, fõleg ami a töményeket illeti. A borról el lehet vitatkozni egészséges-e, vagy sem, de köszöntõ italként semmiképpen nem adható. Az elõzõ találkozásunkon Emi csodás alkoholmentes koktélját úgysem tudtam volna felülmúlni, annál is inkább, mert egyáltalán nem vagyok otthon ezekben. Ezért aztán kitaláltam valami egészen mást.

Hozzávalók:
- 2 dkg gyömbér
- 2 egész kardamommag
- 2 szegfûszeg
- 2 rúd fahéj
- 2 citrom leve
- 4 karika citrom
- méz
- barnanádcukor
- 2,5 l víz

A gyömbért megpucoltam és vékony csíkokra vágtam, majd fél liter vízben a kardamommal, a fahéjjal 2 karika citrommal és a szegfûszeggel felforraltam, leszûrtem, majd kihûtöttem. Közben a citromlevet a maradék vízzel, annyi cukorral és mézzel összekevertem, hogy egy finom limonádét kaptam. Miután a gyömbér kihûlt, beleöntöttem a limonádéba és fogyasztásig hûtõbe tettem. Citromkarikával ittuk.


Folytats a blogon ... tofuatortan.blogspot.com/2010/06/vacs...

sponsored links

Keres?s