Vacsora Benzsinél - 3. rész (Recept)

2010-06-11

sponsored links


Szójamajonézes gombával leöntött szezámos újkrumpli

Volt nekem egy régi receptem amiben még sonkadarabok és hagyományos majonéz szerepelt. Isteni volt, minden vendég és családtag, ismerõs és kolléganõ imádta. Régóta töröm a fejem azon, hogy vegánná kellene alakítani ezt az ételt. Na ezt valósítottam meg most. Voltak kétségeim, hogy a házi szójamajonéz, hogyan fog mûködni a sütõben, de le a kalappal elõtte. Tökéletesen megállta a helyét.

Hozzávalók:
- 2 adag szójamajonéz
- 1 kg gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kg parázskrumpli
- 2 ág friss rozmaring
- szezámmag
- olívaolaj
- himalaya só
- Alnatura chilis fûszersó
- õrölt fekete bors

A szójamajonézt az itt található recept szerint elkészítettem. A fokhagymát apróra vágtam és pici olívaolajra dobtam, kicsit átpirítottam, majd rádobtam a megmosott, felszeletelt gombát, sóztam, borsoztam, beletettem a megtépkedett rozmaringot és fedõ és víz hozzáadása nélkül dinszteltem. A krumplit jó alaposan megmostam, kettévágtam és elrendeztem egy lapos sütõtepsin. Leszárítottam róla a vizet, majd meglocsoltam olívaolajjal és megszórtam a fûszersóval. Lefedtem alufóliával és 40 percig 180 fokon, hõlégkeverésen sütöttem. A gombát kihûtöttem és belekevertem a szójamajonézbe. Miután a krumpli megpuhult, levettem a fóliát, a tetejére terítettem a majonézes gombát és a tetejét megszórtam a szezámmaggal. Visszatettem a sütõbe és addig sütöttem amíg a szezámmag kicsit megpirult rajta.

Brokkolival töltött kesudiósült

Ezt a receptet már régóta készítem, eredetileg Katánál találkoztam vele. Most egy kicsit a töltelékén alakítottam, mert eredetileg padlizsánnal készült, most viszont brokkoli került bele. Azért választottam ezt a receptet, mert úgy gondoltam errõl beszélni nem elég, mindenkinek meg kell kóstolnia.

Hozzávalók:
Sülthöz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 szál szárzeller (felszeletelve)
- 1 vöröshagyma (összeaprítva)
- 1,8 dl meleg víz
- 1 evõkanál sörélesztõpehely
- 8 dkg teljeskiõrlésû zsemlemorzsa
- 225 gr kesudió (darálva)
- 0,5 ek Cajun fûszerkeverék
- 1 ek barna rizsliszt
- himalaya só
- veganatura ételítesítõ
- õrölt fekete bors
- biomargarin (a forma kikenéséhez)
Töltelékhez:
- 15 dkg brokkoli (rózsáira szedve)
- 8 dkg Kaliforniai paprika (felkockázva)
- 1 gerezd fokhagyma
- himalaya só

Az olívaolajon megpirítottam a hagymát és a zellerszárat, megszórtam az ételízesítõvel, ráöntöttem a meleg vizet és félretettem. Egy tálban összekevertem a kesudiót, a sörélesztõpelyhet, a zsemlemorzsát, a barnarizs lisztet, sót, borsot és hozzáöntöttem a hagymás keveréket. Jól összekevertem. A tölteléknek valókat egy serpenyõben pici olívaolajon összepirítottam. Egy sima aljú õzgerinc formát megkentem margarinnal, beletettem a kesudiós massza felét, ráterítettem a tölteléket, majd belenyomkodtam a massza maradékát. A 170 C-ra elõmelegített sütõben 40 perc alatt nekem aranybarnára sült.

Folytats a blogon ... tofuatortan.blogspot.com/2010/06/vacs...

sponsored links

Keres?s