Túltöltve

2010-11-14

sponsored links

Gombás töltött libacomb vele sült almával
Tejszínes gombamártás

A hagyományokat legtöbbször szeretjük, íme tehát a novemberi liba. Nos, igen, kuktázásra készültem, de az ötlet közbeszólt. Nagyon finom, sallangmentes kaja lett így hagyományosan sütve is. Ezt még annak is le lehet nyomni a torkán, aki túl finnyás ahhoz, hogy a csirkén kívül más szárnyas jószágot is a tányérjára emeljen. Mondjuk az ilyen szerzetek sok jóról lemaradnak, mert a liba és a kacsa combja sokkal ízletesebb, mint a csirkéé. 
Ez a libacomb olyan szép nagy volt, hogy élvezet volt  bíbelõdni vele a vasárnapi "grande" ebédkészítés során. Libamájat sajnos nem tartok otthon, ha lett volna, bizonyosan májas töltelékkel tömöm meg, de a gombás massza végül különösen jól sikerült. 
Bevallom, klasszikus bõr alá töltött holmihoz még nem volt szerencsém, szûzen álltam neki, de így  máris tudok hasznos információkkal szolgálni. Például, hogy a bõr, ha már sül, nem rugalmas többé, a töltelék viszont a tojás miatt szeret nõni. Nekem egy kicsit sok lett a töltelékem a két combhoz, de a józan ész éppen pihent, így erõteljesen megtömtem, hústûvel letûztem a bõrt, és nagyon büszke voltam magamra. Aztán ugye a töltelék erõszakos volt, és a képen látható gömb alakú vulkánkitörést produkálta. Mondjuk nem néz ki rosszul így sem, de tökéletességre törekvõknek üzenem: csak lazán a bõr alá töltésnél! A maradékból legyen gombóc, és menjen a tepsibe, majd a kisülõ zsírban jó helye lesz.
Tejszínes gombamártással és krumplipürével ettük. Viszonylag kevés munkát és odafigyelést igénylõ igazi vasárnapi ebédre való. Egy egyszerûbb karácsonyi menüben is el megállja a helyét.

Ui.: Az almát ki ne dobjátok sütés után, tányérra vele! A zsírt pedig szûrni, hûtõbe, rájárni. Kötelezõ.

Hozzávalók (A combokat felezve 3-4 személynek is elegendõ adag):
2 szép pecsenyeliba-comb (kb. 1 kiló)
2 nagyobb vagy 4 kisebb szelet kenyér
5 közepes fej gomba (pl. csiperke)
2 csík bacon
1 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 tojás
2 ek. zsemlemorzsa
2 dkg vaj
só, bors

1-2 nagyobb alma
4-5 gerezd fokhagyma

1. A libacombokat áztasd be tíz percre langyos vízbe - így sokkal könnyebb lesz a bõrét fellazítani. Azért nem annyira könnyû, mint a csirkéét, de megoldható. Ujjaddal határozottan nyúlj alá az egyenes oldalánál, és vájkálj befelé. A hártyákat egy hegyes-éles késsel óvatosan szakítsd ki, majd megint az ujjaddal dolgozz. Minél nagyobb a tasak, annál jobb, de ne ess túlzásba, nehogy a másik oldalon léket kapjon.
2. Közben - az idõ alatt, míg a libacomb a vízben ázik - dobd össze a tölteléket. Egy tálban a kenyereket öntsd le vízzel, annyival, amennyi ellepi. A hagymát vágd finomra, a gombákat pedig kisebb szeletekre. A bacont is csíkozd fel. A vajon olvaszd ki a bacon zsírját, majd add hozzá a hagymát és a gombát is. Most erõsebb tûzön dolgozz, hogy a gomba piruljon, ne párolódjon. Mikor már kezd itt-ott aranyszínû lenni, zárd el a lángot.
3. Nyomkodd ki alaposan a kenyérszeleteket, és pottyantsd egy másik tálba. Add hozzá a tojást, a gombás-hagymás keveréket, az összezúzott 2 gerezd fokhagymát és a zsemlemorzsát. Óvatosan sózd és borsozd meg, majd keverd össze alaposan. A keveréket oszd kétfelé, és töltsd a kitágított bõr alá. Ha szükséges, hústûvel vagy fogpiszkálóval tûzd be a nyílást, hogy kisebb legyen. Vigyázz, a massza nõni fog sütés közben, ezért ne töltsd nagyon feszesre (vagy úgy jársz, mint én, bár szerintem nem is nézett ki rosszul ahogy "kinézett" középen a töltelék). Ha marad, formázz belõle gombócokat, és rakd a tepsibe a hús mellé. A libazsírban megsülve nagyon finom lesz. Most sózd meg a liba bõrtelen, alsó részét, és csak óvatosan (mert a töltelék sós) a felsõt is.
4. Egy tepisben rendezd el a combokat, egy héjastól gerezdekre vágott almát rakj melléjük, illetve 3-4 héjas gerezd fokhagymát. Önts alá egy deci vizet, fedd le alufóliával, és tedd a sütõbe. Kezdd 180 fokon a sütést, de 20 perc múlva vegyél vissza 140-150-re. Kb. másfél óra múlva nézd meg a combok alját, szúrj be a csont mellé, hogy vágható-e már a libahús. Ha könnyen belemegy a hústû, leveheted a fóliát, és újra 180 fokon, 15-20 perc alatt aranybarnára sütheted.
Pihentesd még pár percig, ha kivetted a sütõbõl, és tálald krumplipürével. Ha ki akarsz tenni magadért,

Tejszínes gombamártást is csinálhatsz hozzá:
7-8 közepes, vagy annál kicsit nagyobb fej barna csiperkét közepesen vastag szeletekre vágva két deka vajon, nagy lángon kevergetve piríts, míg a szeletek kicsit odakapnak, aranybarnák lesznek - azért fontos a nagy láng, hogy ne eressze ki a gomba az összes levét, így lepirítva sokkal intenzívebb lesz az íze. Sózd meg, majd vegyél vissza a lángból, és keverj hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, és két deci tejszínnel elkevert teáskanálnyi keményítõt (esetleg lisztet). Kevergetve fõzd, míg besûrûsödik a mártás. Csipetnyi szerecsendióval és borssal fûszerezd. Frissen a legfinomabb, mindenféle natúr hús. vajban sült tengeri halfilé mellé is nagyon illik.

Folytats a blogon ... inyencblogger.blogspot.com/2010/11/tu...

sponsored links

Keres?s