Török joghurtos sütemény

2010-08-12

sponsored links

Az idei nyár kedvence. Claudia Rodin receptje az egyik kedvenc szakácskönyvembõl, az Arabesque-bõl. Törökországban sokféleképp készítik ezt a süteményt, ez egy könnyû, egyszerû változat. A keleti édességek gyakran túlzottan édesek, sziruppal átitatottak. Ehhez a recepthez is jár szirup, és bár Claudia inkább anélkül ajánlja, szerintem nem érdemes elhagyni róla. A receptben szereplõ mennyiség elég sok, fele ennyit készítve is bõven elegendõ lesz mindenkinek a belõle.
Ha a süteményt kerek tortaformában sütjük, és sok finom idény gyümölccsel megpakolva tálaljuk (ez az eredeti receptben nem szerepel), még ünnepi asztalra is felrakhatjuk. Áfonya, szeder bõségesen kapható most a piacokon, érdemes velük kipróbálni. Ha nem kapunk török vagy görög joghurtot (pl. ezt), gézzel kibélelt szûrõben csöpögtessük le egy éjszakán át a hûtõben a szokásos natúr joghurtot, és úgy használjuk fel.

Hozzávalók (egy 23 cm-es kerek tortaformához):

4 nagy tojás
10 dkg kristálycukor
3 ek liszt
40 dkg török joghurt
1 citrom (lehetõleg kezeletlen) reszelt héja és leve

a sziruphoz:

1,5 dl víz
25 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 narancs (lehetõleg kezeletlen) reszelt héja

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra és egész világosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd a joghurtot, a citrom héját és levét is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és 2-3 adagban óvatosan a masszához keverjük. Kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra elõmelegített sütõben 15 percig sütjük, majd a hõfokot lejjebb vesszük 150 fokra, és további 35-45 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna, takarjuk le fóliával. Sütés közben megemelkedik mint egy szuflé, ha kivesszük, újra össze fog esni. Langyosan és hidegen is finom.

A sziruphoz forraljuk össze néhány percig a hozzávalókat, majd hagyjuk kihûlni, és tálalásig tegyük a hûtõbe.

Folytats a blogon ... mezesmadzag.blogspot.com/2010/08/toro...

sponsored links

Keres?s