Töltött karaj

2010-07-20

sponsored links

Hozzávalók:

  • kb. 1,2 kg-os csontos sertéskaraj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet gépsonka vagy 10 dkg gomba
  • 2 evõkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 evõkanál étolaj
  • bors
  • majoránna

A húst a sütés elõtti este elõkészítjük: a karajt villával vagy hústûvel megszurkáljuk. Az egyik fej hagymát megpucoljuk,  lereszeljük, a fokhagymát ugyancsak megpucoljuk és összezúzzuk, és a kétféle hagymát sóval és borssal összekeverjük. Ezzel a "páccal" bekenjük a húst és egy tálba helyezve, lefedve a hûtõbe tesszük.

Másnap elkészítjük a tölteléket: a másik hagymát is megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy serpenyõben megpároljuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott sonkát / gombát és a zsemlemorzsát és levesszük a tûzrõl. Ekkor megfûszerezzük sóval, borssal és majoránnával, majd jól összekeverjük a felvert tojással és visszatéve a tûzre, takaréklángon folyamatosan kevergetve sûrû masszává fõzzük. Kicsit hagyjuk hûlni.

A karajt kivesszük a hûtõbõl és éles, hosszú pengéjû késsel a karajt hosszában átszúrjuk. A lyukat az ujjunkkal óvatosan kitágítjuk. Ebbe töltjük a tölteléket, úgy, hogy a hús mindkét végérõl beletömködjük a masszát.

A húst egy mélyebb jénaiba vagy mázas cseréptálba tesszük, aláöntünk egy deci vizet és középmeleg sütõben lefedve kb. 1,5 órát sütjük. Ha letelt ez az idõ, levesszük a fedelét és a pecsenyelével locsolgatva még kb. fél órát sütjük.

Melegen, a csontjáról lefejtve, szeletelve tálaljuk. Burgonyapüré és savanyúság illik hozzá köretnek.


Folytats a blogon ... eszterkedvencei.freeblog.hu/archives/...

sponsored links

Keres?s