Tökéletes sült csirke

2010-11-28

sponsored links



A sült csirkérõl az embernek általában az áruházak mellett a parkolóban elhelyezett mobil grillcsirke árus jut eszébe. Egy hétvégi nagybevásárlást követõen, mikor az embernek már a fülérõl is csomag lóg, mindig kísértésbe esem a csirkés elõtt elhaladva. Megcsap a kiáradó sült hús illat, látjuk a csöpögõ zsiradékot. Uhhh. Sokszor csábul el az ember, de mikor hazaérünk és megesszük, akkor többnyire marad bennem valami hiányérzet. Ok-ok, jó volt, fõzni sem kellett, de általában ki vannak szárítva a jószágok és kevés olyan grill csirkét ettem, amelyik nem a kommersz sültcsirke fûszersóval készült, sajnos. Ugyanaz a bajom ezzel is, mint a vegetával, a mindent elnyomó kommersz sós íz, eltéveszthetetlen.

De most felejtsünk el mindent, amit eddig a sült csirkérõl hittünk. Ez a recept teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat. Pár hónapja találtam rá a neten a receptre (Jamie is erre esküszik), amit miután elsõ ízben kipróbáltuk azonnal tudtuk, hogy ez az, amit kerestünk. Fantasztikusan szaftos hús, de közben ropogós bõr. Tökéletesen kiérezni a csirke ízét, bár nincs olyan sok neki, és mellette nagyon kellemes a citrom alig érezhetõ pikáns íze. Sok pozitívumot lehet róla elmondani, de ha õszinték akarunk lenni, akkor azt is meg kell említeni, hogy nem a diétázók mintapéldánya ez az étel. A bõr alá betuszkolt 150g vaj megteszi a hatását, így javallott valami könnyû köretet készteni mellé.



Hozzávalók a sült csirkéhez:
1 egész, lehetõleg tanyasi csirke
150g vaj
1 citrom lereszelt héja
bors

Hozzávalók a zöldborsóhoz:
1 vöröshagyma
3 szelet bacon
200g zöldborsó
1 citrom

Tisztítsuk meg a csirkét. Ezután jön az erotikus része J. Mutató ujjunkkal óvatosan nyúljunk be a bõr alá és tágítsuk ki a bõr és a hús közötti részt, de nagyon vigyázzunk, nehogy felszakadjon a bõr. Amilyen mélyen csak lehet ujjazzuk meg a csirkét, próbáljunk a hátán és combon is minél mélyebbre jutni, de a legfontosabb terület egyértelmûen a melle, a vaj tökéletesen szaftosan tartja a könnyen kiszáradó mellhúst.
A vajba keverjünk bele sót, borsot és a reszelt citromhéjat, majd óvatosan tuszkoljuk be az ujjunkkal a vajat a kialakított bõr alatti helyekre. Az egész csirkét sózzuk meg és tegyük be az elõmelegített sütõbe 170 fokra. Ha idõközben túlságosan pirulna a combja vagy a szárnya, akkor tekerjük be alufóliával.

Közben egy nagy serpenyõben melegítsünk egy kevés olajat és vajat. Dobjuk hozzá a felaprított bacont, ha pirulni kezd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pár percig pároljuk, adjuk hozzá a zöldborsót és kapcsoljuk feljebb a tûzhelyet. Facsarjunk rá egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk, amíg megpuhul.



Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/11/toke...

sponsored links

Keres?s