Téli mese torta

2010-12-11

sponsored links


A fenti fantázianév egy roppant egyszerûen elkészíthetõ, minimális kézügyességet igénylõ tortát takar, de ahogy mondani szokás: néha a legegyszerûbb dolgok a legnagyszerûbbek. Igaz ez a téli hóesésre, a Karácsonyra, vagy az ajándékokra is, amikkel a számunkra fontos embereknek szeretnénk örömet szerezni úgy, hogy abban az ajándékban valahogy benne legyünk mi magunk is. Ha valaki szeretne egy igazi téli mesét ajándékozni, készítse el ezt a tortát.

Hozzávalók:
Az alaptésztához:
  • 2 evõkanál vaníliás cukor
  • 17 dkg puha vaj
  • 15 dkg tejszín
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütõpor
A tésztamorzsához:
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1/4 teáskanál õrölt fahéj
A töltelékhez:
  • 5 dl Hulala (vagy 5 dl tejszín, 1 ek porcukor, 3 cs habfixáló)
  • 45 dkg házi szilvalekvár
  • 1/4 teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:
  1. Az alaptésztához a felsorolt hozzávalókat kézi mixerrel alaposan dolgozzuk össze, utána gyúrjuk át egy kicsit. Ha puha lenne, fél órára tegyük hûtõbe.
  2. Mérleg segítségével osszuk 4 egyenlõ részre a tésztát, egyenként nyújtsuk ki 28 cm átmérõjûre. Arra figyeljünk, hogy a szélei ne legyenek vékonyabbak. Egy 28 cm- es tortaforma alját kenjünk ki vajjal, majd fektessük rá a tésztakorongot, szurkáljuk meg villával a tetejét, pattintsuk köré a tortakarikát.
  3. A tésztamorzsához a száraz hozzávalókra kockázzuk a vajat, robotgéppel keverjük apróbb szemcséjû morzsává. Egyenletesen osszuk el a tésztakorongok tetején, majd elõmelegített sütõben 180 fokon süssük õket 20 percig. A lényeg, hogy csak enyhe színt kapjon a tészta, máskülönben kemény marad.
  4. Sütés után azonnal válasszuk le a lapokat a formáról, rácson hagyjuk kihûlni. (Ha a torta tetejére kerülõ lapot még melegen felvágjuk 12 egyforma részre, ez megkönnyíti majd a kész torta szeletelését.)
  5. A töltelékhez verjük kemény habbá a Hulalát. A szilvalekvárt keverjük át alaposan, ízesítsük a mézeskalács fûszerkeverékkel. A három lapon osszuk el a fûszeres lekvárt. A Hulala- habot töltsük csillagcsövû nyomózsákba (vagy egy egyszerû zacskóba, aminek a végét levágjuk) és osszuk el egyenletesen a lapok tetején.
  6. Állítsuk össze a tortát: helyezzük óvatosan (könnyen törnek!) egymásra az elõkészített lapokat, majd tegyük a tetejére a negyedik lapot. Tegyük hûtõbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek, a lapok megpuhuljanak.
  7. A tortalapokat akár 2 nappal korábban is el lehet készíteni, de érdemes õket fóliába csomagolva tárolni a felhasználásig. A tortát célszerû elõzõ nap (vagy legalább fogyasztás elõtt fél nappal) összeállítani, így elég ideje marad megpuhulni.
  8. Azért ajánlatos Hulalát használni, mert ebbõl stabil habot képezhetünk anélkül, hogy pár óra múlva összeesne vagy elvizesedne a tortánk. Aki mindenképp ragaszkodik a hagyományos tejszínhez, az 5 dl tejszínt verjen kemény habbá 1 evõkanál cukorral, és 3 tasak habfixálóval.
  9. Tálalás elõtt porcukorral hintsük meg a torta tetejét, majd fûrészfogú késsel szeleteljük.

Ez a recept megjelent a Kifõztük Karácsony jótékonysági számában. Még december 20.- ig lehet tetszõleges pénzösszeggel támogatni a rászorulókat. Aki eddig esetleg még nem adományozott semmilyen formában, de szeretne, és van rá lehetõsége, kérem, gondolkozzon el ezen a lehetõségen!
A részleteket ide kattintva lehet elolvasni.
Szeretném azt is megmutatni, hogy a szervezõknek hála, mekkora nyilvánosságot kapott az ügy: tévében(00:26p:45mp- nél kezdõdik), rádióban (a négy kis nyílra kell kattintani, végig a Kifõztükrõl lesz szó), internetes portálokon is hallhattok a Kifõztük Karácsonyról. Biztos, hogy sikertörténet lesz, ami az adományozóknak köszönhetõ!
Társaim nevében is köszönöm mindenkinek, hogy segít/segített!

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/poppykonyha/~...

sponsored links

Keres?s