Tormaszószos rakott tészta

2010-06-10

sponsored links

Nevezett étel állítólag a húsvéti maradékok felhasználására szolgál, de ahol se húsvét, se maradék, ott az év bármely szakában hamar elfogy. A Nagy Reciklátor (a.k.a. Stahl Judit) szokás szerint ezt a receptjét is több változatban vezette elõ (gugli a barátunk), alább a szerintem jó arányok.

Két fõre, két étkezésre kell hozzá:

  • 25 dkg csavart tészta, szarvacska vagy egyéb rövid tészta
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • 15-20 dkg (1 kis üveg) ecetes torma
  • 15 dkg parasztsonka, esetleg angolszalonna
  • 5-10 dkg reszelt füstölt sajt

A tésztát sós vízben félpuhára fõzni, közben a vajból, lisztbõl és tejbõl besamelt készíteni (a rántás csomómentességére például az elemes tejhabosító vagy a sokszárú kézi habverõ a garancia), borsozni, tormázni, kóstolni. Sózni nem szoktam, a jóféle házi sonka eleget ad hozzá. A tésztát, tormaszószt és falatkákra aprított sonkát tûzálló tálba vagy tepsibe borítani, az egészet kanállal összeforgatni. A tetejére füstölt sajtot szórni, 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütni.

Az arányokat érdemes megtartani, a fenti a minimális szószmennyiség (a tészta sütés és állás közben beszívja a mártást). Az eredeti elnevezéssel ellentétben a makaróni és a spagetti nem jó hozzá, mert nem lehet eloszlatni rajtuk a mártást. Almás tormával édeskésebb (rosszabb) lesz az összhatás, a fõtt tojás nekünk még sosem hiányzott róla/belõle.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/06/10/tormaszo...

sponsored links

Keres?s