Tejszines karalábéleves csirkegombóccal

2007-04-06

sponsored links

Úgy kezdõdött, hogy akartam fõzni egy karalábélevest egyrészt mert szeretem, másrészt pedig mert volt itthon egy fél doboz habtejszin amit nem akartam tejszinhab formájában elfogyasztani, kávéba meg hetekig elég lenne.
Szóval vettem hozzá egy zsenge karalábét, felkockáztam és egy kanál olajon pár csipet sóval megpároltam, majd felöntöttem annyi vízzel ami jó bõven, kétszeresen ellepte. Elõkészítettem a tejszines habarást; a másfél-két decinyi tejszinben simára elkevertem egy teáskanál lisztet.
Amig megfõtt a leves, gondoltam, fagyasztásra elõkészítek egy csirkemellet. Mivel formázott szeleteket akartam, lett egy fél maréknyi nyesedékem. Néztem, mit kezdhetnék vele; raguhoz kevés, levesnek száraz, hát gondoltam, legyen belõle gombóc. Húsdaráló híján beledobtam a melldarabkákat az aprítóba és jól megdolgoztam. A húspépet egy tálkában összekevertem egy nyers tojással, két evõkanál megmosott és lecsepegtetett rizzsel és egy teáskanál zabkorpával. Sóval, frissen õrölt borssal, leheletnyi õrölt szerecsendióval és jó sok petrezselyemmel fûszereztem, vizes kézzel diónyi kis gomócokat formáztam és azon mód beledobáltam a fõvõ karalábélevesbe. Aztán néztem ki a fejembõl, hogy akkor ezt én most hogy fogom behabarni? Ezt az elõre végig nem gondolt problémát is megoldottam; amikor megfõttek a gombócok elzártam a lángot a lábas alatt és szûrõlapáttal kiszedtem a húsgombócokat egy tányérba. A fõzõlébõl néhány kanállal hozzákevertem a lisztes tejszinhez és lassan csorgatva belekevertem a levesbe. Összeforraltam és viszatettem bele a gombócokat.
Nagyon nagyon finom lett, szerintem felkerül a repertoárba.
Sõt, már variációkat is kigondoltam, pár szem zöldborsóval, kockázott sárgarépával lehet színesíteni a levest vagy éppen merülõmixerrel krémesíteni.

Folytats a blogon ... brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archiv...

sponsored links

Keres?s