Tavaszváró õszi étel

2008-02-04

sponsored links

Nem vagyok megelégedve az utóbbi idõben a freebloggal. A múlt héten kétszer is elszállt az iromány a levegõben, a sablon pedig állandóan szétesik. Mi van máár?

Mindegy, ez nem gátol meg abban, hogy akár harmadszor is leírjam ugyanazt. De majd csak ha visszajön az ihletem. Addig is egy kis finomság a múlt hét végérõl: a mohácsi busókkal együtt hangoskodva ûztük el a telet, a mai napot elnézve elég nagy sikerrel. Szombaton pedig szétnéztünk Villányban, hogyan állnak a szõlõsgazdák a metszéssel, bújtatással. Bock Józsinál megkóstoltuk az idei õsz kedvenc levesét, a töklevest. Pont úgy készítik, ahogy szeretem: krémes, de mégsem túlságosan, és finoman ízes a tökmagolajtól. A múltkor kicsi, csíkos gesztenye ízû tököket vettem a piacon, abból készült itthon a leves.

A recept

1 kg sütni való tök, a fele 2x2 cm-es kockákra vágva, a másik fele héjastól megsütve sütõben

húsleveslé

fõzõtejszín

tökmagolaj

só, bors, szerecsendió az ízesítéshez;  pirított tökmag a tálaláshoz

A kockákra vágott tököt annyi húslevesben felrakom fõni, hogy jól ellepje. Sóval, borssal ízesítem, és puhára fõzöm. Amikor megfõtt, a sült tök belsejét belekaparom, együtt összeturmixolom, és ha túl sûrû lenne, még húslevessel hígítom, és felforralom. Szerecsendióval fûszerezem, hozzákeverem a tejszínt (mennyiséget nem írok, mindenki döntse el, mennyire szereti krémesen. Én úgy szeretem, ha nem túl krémes, nem "desszert" jellegû, a tejszínt csak arra használom, hogy kicsit krémessé tegye), összemelegítem. Tálaláskor meghintem tökmag olajjal és a pirított tökmaggal.


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2008/0...

sponsored links

Keres?s