Sütõtökös muffin kakukkfüves körtelekvárral

2010-08-31

sponsored links

Ez egy innen-onnan, internetrõl és szakácskönyvekbõl hegesztett, egy kis saját ötlettel kiegészített recept, de nincs egy órája, hogy kipróbáltam, és maximálisan elégedett vagyok vele. Könnyû állag, édes, de nem tömény íz, megfelelõ forma. A lekvár csak plusz, de ha már a fényképre került, leírom, hogyan készült.

 
 
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
  
? 200 gramm megsütött sütõtök
2 tojás
80 ml étolaj
 
150 gramm liszt
200 gramm kristálycukor
12 gramm (1 csomag) sütõpor
1 kávéskanál õrölt fahéj
1 csipetnyi só
 
50 gramm 70 százalékos étcsokoládé felaprítva
50 gramm aszalt mini füge felaprítva
 
A muffin hozzávalói közül külön összekeverjük a nedves és a száraz elemeket, majd a két edény tartalmát összeöntjük és jól elkeverjük. A kristálycukor helyett ízlés szerint lehet használni barnacukrot is, de az olaj esetében én maradnék az étolajnál az olívaolaj helyett, mert jártam már úgy, hogy nagyon kilógott a sütibõl az egyébként finom íze. Amikor elkészült a massza, hozzáadjuk a csokit és a fügét is. Ezután már csak muffinpapír, muffintepsi, gyors porciózás, 180 fokos sütõ, és körülbelül 25 perc kell még, hogy az asztalra tehessük a friss süteményt.
 
 
Hozzávalók a körtelekvárhoz:
 
1,5 kg meghámozott, kimagozott körte kockákra vágva
60 dkg kristálycukor
1 citrom leve
zselésítõszer (kiszereléstõl, típustól függõen a gyártó elõírása szerinti mennyiségben)
1 marék lecsipegetett friss kakukkfûlevél
 
A szatyor körtét ajándékba kaptam, de harmadnapra sem ment el magában, így mentettem meg lekvárnak. Nekem úgy megy a leggazdaságosabban és leggyorsabban az omlós körte megpucolása, hogy a hámozás után nem a magházat veszem ki, hanem addig faragom körbe a gyümölcsöt, amíg csak a csutka marad. Az ily módon felaprított körtét a citromlével meglocsolva sûrû kevergetés közben fõzni kezdtem, majd tíz perc után nekimentem a turmixgéppel, és pürésítettem az egészet. Ekkor tettem hozzá a cukrot és a zselésítõszert, majd még tíz percig fõztem. A végén belekevertem a kakukkfüvet, és kis üvegekbe töltöttem. Kihûlés után a hûtõszekrénybe kerültek, azóta is ott várnak sorsukra ? már amennyi van még.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/08/31/suto...

sponsored links

Keres?s