Sütõtökkrém leves és egy csipet India

2010-10-10

sponsored links

Indiába vágyódásom nem akar szûnni, lassan már 4 éve is annak, hogy odavoltam, és igen a szó szoros értelmében odavoltam Indiától. Mostani fejemmel biztosan nem jöttem volna vissza, hisz még volt 5hónap a vízumomból, igaz megvolt a retúrjegyem, de ez most abszolút nem érdekelne...utaznék, ha tehetném.

Elköltözésem óta ez a mehetnék, és a vágy, hogy ismét lássam azt a Földrészt amely úgy belopta magát a szívembe, csak erõsödött. Szobám falára ismét kikerült a hatalmas India térkép, és, ha kell ha nem azt bámulom és gondolatban tervezgetek :)

Szóval hagyom, had erõsödjenek ezek a gondolatok...látom a színek kavalkádját, a békés tehenek és disznók játékát az utcákon, a hömpölygõ szemetet, az emberek mosolyát és érzem India illatát... a gondolatok manifesztálódnak, szóval 2011 vége vagy 2012 elején fogom a nagyon nagy, de üres táskám és megyek Indiába :)

Addig maradnak a zenék, ételek, fûszerek és az emlékek!

Sütõtökkrém leves ahogyan én szeretem:

1 kisebb sütõtök
1 sárga és 1 fehérrépa
kis zellergumó és zeller zöldje
1 kisebb krumpli
gyömbér gyökér
fél édes hagyma
1 pici friss chili
1tk római kömény
1tk kurkuma
2tk õrölt koriander
2tk indiai fûszerkeverék (sonnentor) v garam masala
1 fahéj rúd
1tk szegfûszeg
só, bors
1tk fekete mustármag és 1ek szezámmag

A zöldségeket megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A gyömbért lereszeljük. Egy lábosban amiben a levest fogjuk készíteni egy fakanálnyi ghee-t hevítünk, rádobjuk a római köményt, fél percig pirítjuk majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a reszelt gyömbért.
Isteni illata lesz ahogyan a hagyma a gyömbér és a római kömény keveredik....:)
Rátesszük a zöldségeket és 5percig dinszteljük. Felöntjük forró vízzel, beletesszük a fahéj rudat, az egész chilit, a kurkumát, a koriandert a szegfûszeget, a sót, a darált borsot, és a zeller zöldjét. 
Addig fõzzük míg megpuhulnak a zöldségek.
Mielõtt turmixolnánk, távolítsuk el a zeller zöldet, chilit és fahéj rudat. Mikor krémes a leves adjunk hozzá egy dl növényi tejszínt (zabot használtam) és még egyszer hozzuk forrásba a levest.
Ezalatt kevés ghee-n prítsunk fekete mustármagot és szezámmagot. Amikor a ghee elég forró dobjuk bele a mustármagokat, vigyázzunk amikor pattog nehogy a szembe, arcra pattanjon. A szezámmagot akkor adjuk hozzá amikor a mustár kipattogott, és pár másodpercig pirítsuk õket együtt.
Mikor kész adjuk a forró magokat a leveshez, dobjuk bele vissza a fahéjrudat, keverjük el.
Fogyasztáskor gyönyörködjünk a narancsos színben, mely meleget ad a testnek a hidegebb idõkben, és élvezzük a mustár és szezám magok különleges aromáját.



Megjegyzés: Az ayurvéda nem használja a fekete mustármagot sem a hagymát, azok elmére ható radzsaszikus tulajdonságaik miatt.












Folytats a blogon ... thesweetcardamom.blogspot.com/2010/10...

sponsored links

Keres?s