Sütõtök-krémleves

2007-12-01

sponsored links

Ezt a bejegyzést mindenféleképpen akkor akartam megírni, amikor már felébredtem tekintettel arra, hogy eléggé be vagyok csiccsenõdve. De ez a dolog, amit készítettem az egyik legszexuálisabb étel, amit valaha is. Talán a lágytojásos megoldás túlszárnyalja még, meg ugye apukám tárkonyos vadragu levese, de azt nem én készítettem.
Nnna.
(Amúgy: melyik a legviccesebb konyhai eszköz? A mikrohullámú sütõtök.:D)

 

Az eredeti receptet a csiliésvaníliáról csórtam (http://chiliesvanilia.blogspot.com/ valahol ezen megtalálod), plusz az én kis egoista hozzákontárkodásaim.

 

Recept:

Hozzávalók 4 személyre

1kg sütõtök
(na, ez biztos nem volt egy kiló. kicsit kevesebb)
1 nagy krumpli
(ez az, amit úgy ahogy van kihagytam, viszont nagyjából húsz-huszonöt deka tisztított gesztenyét tettem bele helyette)
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
2 húsleveskocka
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfû (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj


(egy nappal ezelõtt beáztattam a gesztenyét (már egy hete megvolt, és nem akartam, hogy ha az egyik kukacos, átmásszon mindegyikbe, vagy megrohadjanak) és bizonyos körülmények miatt csak most jutottam el odáig, hogy meg is süssem. pepecs munka. pfujjj. de a gesztenye finom. majd:) 190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütõtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütõbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy fõtt állapotban használjuk a tököt, fõzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze) Amíg sül, a vajon puhára párolom (némileg födõ alatt, hogy ne barnuljon meg, mielõtt üveges lesz.) a felaprított hagymát a kakukkfûvel (egészséges suhintásnyi kakukkfûvel. hogy belepje a hagymát. vagy egy teáskanálnyi) (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l vízzel, amibe beleteszem a 2 leveskockát (a magam részérõl erõleves kockát használtam, mert gondoltam a halászlé csak nem jó hozzá), a meghámozott, kockára vágott krumplit (gesztenyét) és almát és közepes lángon puhára fõzöm. Amikor már puha a krumpli (gesztenye), a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel (nincs botmixerem, hát meg kellett várnom amíg kihûl kissé, eldolgoztam fakanállal, majd belekanalaztam a mezei kis tourmixgépünkbe. a kikanalazás kicsit hosszadalmas, de megérte) krémesre pürésítem ?csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hûteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstõl függõen lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével, ha nem elég ízes, akkor esetleg még egy fél leveskocka, vagy vegeta mehet bele), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom (ez is kimaradt). Elõzõ este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörû, narancssárga, krémes, igazi õszi leves. (és annyira sûrû, és intenzív az íze, hogy akár szószként is lehet használni, még nem is kell hozzá benne módosítani semmit.)

 

A gonosz gesztenye sütésrõl és hámozásról mindenki kérdezze meg a nagymamáját, vagy vegyen elõre hámozott gesztenyét a boltban, én a magam részérõl késõbb mesélek róla.
Ha még egyáltalán emlékezni fogok holnap.
Hehe.


Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2007/12/01...

sponsored links

Keres?s