Sütõben sült sütõtökös palacsinta kandírozott gyömbérrel

2010-12-04

sponsored links




Kipróbáltam a holland almás palacsintát (Pannenkoeken) korábban. Eléggé fontos helyen szerepelnek a palacsinták a preferencia sorrendemben:), szorgosan próbálgatom is a verzióit (pl: Firdotto levesBlini, Szirnyiki), köretként is nagyon fincsi a palacsinta metélt, kimeríthetetlen az ízesítéseinek tárháza, de természetesen a "mezei" baracklekváros pali is jöhet bármikor:)

A nagymamám kertjébõl nem régiben szép kis sütõtököket szüreteltem saját kezûleg. Sötét zöld színben pompáztak, de a kis konyhám melegében gyönyörû narancs színûvé értek néhány hét alatt. És olyan édessé váltak, amilyet talán még sosem sikerült vennem. Így jutott eszembe, hogy ha ennyire finom édes nem sértõdne meg ha épp palacsintába tenném:)

A kandírozott gyömbér pedig már nagyon várta a további hasznosítást (fõleg a fejemben:)), már az almás változatába is bele csempésztem. Õszintén ezt csak gyömbér fan-oknak javaslom, mert erõs ízû kandírozott formájában is, én azonban így is szeretem nagyon. A sütõtök önmagában is elrettentõ itthon, de Iván kutyi azért szerette:)
Hozzávalók:

200 g sütõtök
2 tojás
70 g liszt (lehet fele-fele arányban teljeskiõrlésû és sima, nálam graham volt fele)
1/2 tk fahéj
15 g kandírozott gyömbér
1 ek barna nádcukor (Demerara)
50 g vaj
1,5 dl tej
2 ek porcukor

Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra. Vágjuk le a sütõtök héját és reszeljük le. Vágjuk fel apró kockákra a kandírozott gyömbért.  A felvert tojásokhoz adjuk hozzá a cukrot, a liszteket,  a fahéjat majd öntsük hozzá a tejet és kézi vagy gépi keverõvel dolgozzuk el csomómentesre. Adjuk hozzá 1 evõkanálnyi olvasztott vajat, a reszelt sütõtököt és a gyömbér kockákat. Egy 23 cm átmérõjû vagy ehhez közelítõ méretû serpenyõben vagy edényben melegítsük fel a maradék vajat. Amikor felhabzik, öntsük bele a tésztát és tegyük is be rögtön a sütõbe. 15 perc sülés után amikor már szépen kezd barnulni, vegyük ki és szórjuk meg a tetejét 2 evõkanálnyi porcukorral ,majd tegyük vissza még további 2-3 percre a sütõbe. Én csak magában eszegettem, de lekvárral pl. narancs lekvárral és egy pici tejszínhabbal biztos lehet még fokozni az élvezeteket. 

Eredeti recept: Holland almás palacsinta, A Stahl újság 2010 õszi számából származik. 

Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/12/s...

sponsored links

Keres?s