Sólet töltött libanyakkal

2010-12-01

sponsored links



Milyen régen volt már sólet, gondoltam egyik este, és a gondolkodást, amirõl tudjuk, hogy a tett halála, nálam azonnal a tett követte. Lerohantam a már éppen zárásra készülõdõ henteshez, és megkérdeztem, hogy "Ugye nincs libanyakbõr?" Nem akartam hinni a fülemnek, amikor már hozta is nekem a kért bõrös libanyakat, és szépen lefejtette a bõrt róla. A többi hozzávaló beszerzése már nem tartott sokáig, gersli volt otthon, és egy szép kis füstölt libamell is. Hipp-hopp összeraktam a sóletet, már csak 3 órát kellet várni, amíg a sütõben készrefõtt.11-kor már ettük is. Hogy miért álmodtam medvékkel, arról fogalmam sincs :-)

Hozzávalók:

1/2 kg tarkabab
2 maroknyi gersli
1/2 füstölt libamell
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 kg marhalábszár
3 tojás
 só, bors, gyömbér

A töltött libanyakhoz:

1 libanyak bõre
1/2 libamell a bõre nélkül
1 tojás
1 maroknyi rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors

A vöröshagymát  apróra vágtam, a marhahúst 4 részre vágtam, a tojásokat alaposan megmostam. Az összes hozzávalót egy nagy tûzálló tálba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és 170 fokos sütõben sütöttem 3 órát. Közben egyszer pótoltam a vizet.

A töltött libanyakhoz  a libamellet ledaráltam, a vöröshagymát és a fokhagymát lereszeltem, a petrezselymet apróra vágtam, mindent egy tálba tettem és jól összegyúrtam. A libanyak bõrének egyik lyukas végét összevarrtam, a tölteléket lazán beletöltöttem, a másik végét is összevarrtam, és a sólet tetejére fektettem. Az utolsó 15 percben levettem a fedõt, és fedõ nélkül sütöttem, elõször az egyik, majd a másik oldalát, amíg a bõr megpirult.
Ebbõl a mennyiségbõl két libanyakat töltöttem meg, a másik a mélyhûtõben várakozik. Szeletekre vágva hidegen is nagyon finom.


Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/12/solet...

sponsored links

Keres?s