Szottyos-mancsos tarhonya :o)

2010-07-03

sponsored links

Férjem szeret bográcsban pásztor tarhonyát készíteni. És is szeretem, amikor készít, imádom a tarhonyát. De én olyan mancsosan szeretem. Sok helyen a tarhonyás hús kicsit száraz....nekem olyan, mint a száraz rizses hús, csak tarhonyával. Én azt szeretem, ha lehet kanállal enni és kicsit csorog az államon a pöriszaft, nem azt, amikor vizet kell innom minden második korty után, mert torkomon akad egy rizs vagy egy tarhonya darab. Olyankor annyira nõies vagyok, hogy a párom néha röhög rajtam és azzal viccelõdik, hogy mennyire gerjed erre az erotikus szürcsölésre. Na ja. Ekkor vetem be a gyereket, aki még nálam is maszatosabban tud enni. Teljes a gyönyör. Most, hogy ilyen eszelõs idõjárás volt és hol száz ágra sütött a nap, hol rohantunk a szomszéd utcából a gyerek tütüjével, mert ránk szakadt az ég, nem mertük megkockáztatni a bográcsot. Én viszont megkívántam a tarhonyát. Nagyon. Mivel a húson kívül minden volt otthon, még költséghatékonynak is ítéltem meg, ami hó végén fontos tényezõ. Vettem egy kiló sertéscombot, elõkaptam a Szlovákiából menesztett öntöttvas lábasomat - ami már félüzemi méret - és rittyentettem egyet. Nem csináltam még tarhonyát. Anyukám azt mondta, engedjem bõ lére a pörköltet, mert a tarhonya sok levet szív fel. Na, olyan bõ lére engedtem, hogy kábé fél litert ki kellett meregetnem és még így is olyan szaftos-mancsos lett, hogy volt minek fröcsögni-csorogni. Férjemnek kicsit szottyos volt, nekem meg a kölöknek pont így jött be. A gyerek egyébként sem eszik meg semmit, aminek nincs egy kis szaftja, úgyhogy túlerõben voltunk, Apát meg lekenyereztük almapaprikával.

Szottyos tarhonya
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, fél tasak tarhonya, egy kis konzerv sûrített paradicsom, egy kávéskanál piros arany, egy paprika, egy hagyma, két evõkanál kacsazsír (vagy bármilyen, nekem ez volt tartalékban, tökre bio, én csináltam), ételízesítõ, piros paprika, 1 gerezd fokhagyma
A zsírt megolvasztom és megfuttatom rajta az apróra vágott hagymát és a felkockázott paprikát. Amikor már üveges, hozzáadom a sûrített paradicsomot, majd rádobom a húst. Mehet rá a piros arany is, az egészet jól összekeverem, megforgatom és megszórom piros paprikával. Felöntöttem bõ másfél liter vízzel. Ez sok. Egy lityi is elég. Vagy amennyi kicsit bõvebben ellepi. Beledobtam egy gerezd fokhagymát, megvártam míg összeforr, aztán fedõ alatt, szépen lassan félpuhára fõztem a húst. Amikor már olyan állaga volt - nekem úgy 1-1,5 óra - kevés olajon megpirítottam a tarhonyát és beleöntöttem a pörköltbe. Feljebb vettem a lángot és majdnem folyamatosan kevergetve megvártam, míg megfõ a tarhonya is. Amúgy tényleg sok folyadékot felvesz. Én néha, mikor meguntam a kevergetést, takarékra vettem és visszatettem rá a fedõt. Biztos így is meg lehet csinálni, én kombináltam a kevergetõs és fedõ alatt érlelõs módszert. Nekünk jó volt. 
Annyira ettük, hogy már csak a fazékban maradt összeállt adagot sikerült fotózni. Innen nézve tökre sólet külseje van. Vagy csak nálunk szottyos minden?

Folytats a blogon ... lorikonyha.blogspot.com/2010/07/szott...

sponsored links

Keres?s