Szolíd birsalamasajt, szelíd színek

2010-11-16

sponsored links


Most vannak itt azok az õszi éjszakák és nappalok, amelyeken a galagonya megremeg. Bármerre elindulhatunk, kicsi piros bogyók himbálóznak a rozsdásodó levelek felett, héjuk megpuhult, ruhájuk alól könnyen lebomlik  az édeskés hús  a középen ülõ magról. Nedvet nem eresztenek, parázs termése jó társa lehet a birsnek, ha lekvárt, gyümölcszselét szeretnénk készíteni a megszokott szirupos, sziklaszilárd birsalmasajt helyett.

Mindkettõhöz alap az áttört  gyümölcspép. A galagonyát fedõ alatt, nagyon kevés víz hozzáöntésével pároljuk meg, majd passzírozzuk át. 1kg termésbõl 40 dkg pépre számítsunk. A komposztra dobott 60 dkg magból pedig rengeteg magoncra.
A birsalmával hasonló módon járjunk el miután magházától, esetleg héjától megtisztítottuk.
A lekvár  egy rész galagonya, egy rész birs esetében az össztömeghez viszonyítva 1/10 rész cukrot igényel. Mindent összeöntve fõzzük fel folyamatos kevergetés mellett, sûrítsük be egy kicsit és üvegekbe is tölthetjük. Íze a csipkebogyólekvárhoz hasonló, de attól - jó lenne egy találó szó - selymesebb, számomra finomabb. Jól zárjuk le, mert hamar elillan...

A birsalmasajtban az alma íze marad domináns, de visszafogottabbá válik ebben a párosításban és ami elõny, hogy a galagonya mellett lényegesen kevesebb cukrot igényel: 6 rész birs, 4 rész galagonya, 5 rész cukor. Összeöntöttem, folyamatosan kevergetve besûrítettem annyira, hogy az edény alján kétfelé lehessen vágni a masszát kavarás közben. Színre hasonló lett  volna a hagyományos sajtéhoz, de ismét elõvettem pár szem bodzabogyót - igazán keveset, két evõkanálnyit - és a fõzés vége felé villával áttört állapotban hozzáöntöttem a fortyogó lávához, amitõl megkapta  szép pecsétviasz színét.    


              

Folytats a blogon ... olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s