Szilvalekváros gombóc

2010-07-29

sponsored links

Nálunk a gyümölccsel töltött gombóc nem igazán nyerõ, a lekváros annál inkább, amit ugyan nehezebb elkészíteni, de tényleg megéri. Általában szilvalekvárral készül, de szederlekvárral is nagyon finom. Ezenkívül nem pirított zsemlemorzsába szoktuk forgatni a gombócokat, hanem búzadarába.

Hozzávalók
  • 500 g krumpli, tisztítva
  • 250-300 g liszt (a krumplitól függ)
  • 1 tojás
  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 csipet só
  • szilvalekvár
  • 200 g búzadara
  • kevés vaj/zsír
  • 1 dl forró (!) víz
  • 1 csipet só
  • cukor ízlés szerint

Elkészítés
  1. A krumplit puhára fõzöm, majd még melegen áttöröm, hozzákeverem a zsírt, és hagyom kihûlni.
  2. Ezt követõen a tojást, a lisztet és a sót is hozzáadom.
  3. Az így kapott tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtom, majd éles késsel négyzetekre vágom, melyek közepére rakok a lekvárból egy keveset, a négyzet csúcsait összecsippentem, és óvatosan gombócot formázok belõle. Ez a legnehezebb rész, nagyon vigyázni kell, hogy alaposan befedje a lekvárt a tészta, különben fõzés közben kifolyik.
  4. Egy fazékban vizet melegítek egy csipet sóval, és ha felforrt, beleteszem a gombócokat. Az újraforrástól számított 8-10 percig fõzöm a gombócokat (fel kell jönniük a víz tetejére). Ha kész, szûrõkanállal kiszedem.
  5. A búzadarát kevés vajon aranybarnára pirítom, majd ráöntök 1 dl forrásban lévõ vizet, gyorsan lefedem, hogy a fedõ alatt képzõdõ gõzben a dara megpuhuljon, megduzzadjon.
  6. 10 perc elteltével leveszem a fedõt, átkavargatom, és hozzáadok egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Ezt egyébként lehet egy kis darált dióval, mákkal vagy fahéjjal is gazdagítani.
  7. A lecsepegtetett gombócokat megforgatom a pirított búzadarában, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/07/szilval...

sponsored links

Keres?s