Szalvétagombóc - nagymamáink receptjeibõl

2010-11-26

sponsored links

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fõzõs levelezõlista, és ott keresett valaki szalvétagombóc receptet. Addig kereste, amíg valaki megküldte, megtalálta a nagymamája receptes füzetét. ott volt benne.
Naná, hogy azonnal megcsináltam!

Hozzávalók:
25 dkg szikkadt zsemle, 2 ek. liszt, 15 dkg vaj, 6 dkg bacon szalonna (azaz szalonna szalonna :-D ), 1,5 dl tej, 3 tojás, só, petrezselyem.


Elkészítése:
   Az apróra vágott zsemlét egy tálban összekeverjük a liszttel. 6 dkg vajat felforrósítunk egy serpenyõben, majd az apróra vágott szalonnát aranysárgára pirítjuk benne, és a zsemlekockára öntjük. A tojást a tejjel felverjük, megsózzuk és a zsemléhez adjuk. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hûtõszekrényben pihentetjük. Ezután a masszából egy nagy kerek cipót formázunk, belecsomagoljuk alufóliába és enyhén sós vízben kb 30 percig fõzzük. (Ezt nagymama úgy csinálta, hogy konyharuhába csavarta, és gõz fölé tette.) Kivesszük a fóliából és cikkekre vágjuk, mint a dinnyét. Tálon elrendezzük és barnulásig forrósitott vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Nagyon finom vadas mellé köretnek.
Ha ezekbõl a mai, semmitérõ, ízetlen, pékek szégyene, "anyagtalan" zsemlébõl készíted, akkor sokkal több kell, mert kinyomod belõlük a levegõt, ami a zsemle 90%-a. Ajánlom, hogy kenyérbõl (vagy magad készítette házi zsemlébõl) készítsd, és tovább tartsd hûtõben!

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk...

sponsored links

Keres?s