Szaloncukor süti

2010-12-21

sponsored links

Hozzávalók: leveles tésztához: 30dkg liszt, 10dkg vaj vagy margarin, 3db tojás, 3 evõkanál tejföl, 1 teás kanál ecet vagy citromlé, só; töltelékhez: 10dkg -ízlés szerint- darált dió, mák, mandula vagy erdei mogyoró, 4dkg cukor, 5dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teás kanál mézes sütemény fûszerkeverék, 1 evõkanál mazsola, 1db citrom vagy narancs reszelt héja.

Elkészítése: leveles tészta: a vajt vagy margarint habosra keverjük, hozzáadunk 10dkg lisztet, jól összedolgozzuk és félretesszük. A megmaradt hozzávalókat 2db tojással összekeverjük és addig gyúrjuk, míg nem ragad és hólyagzik. Ezután kinyújtjuk, rákenjük az elõbb félretett lisztes masszát és szorosan felcsavarjuk, majd kb. 30 perces pihentetés után újra kinyújtjuk és kb. 5x10cm-es részekre daraboljuk; töltelék: a felmelegített tejhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik, majd levesszük a tûzrõl és várunk míg kihûl.
Miután a töltelék kihûlt, teáskanálnyi adagokat helyezünk a darabolt tészta formák közepére. A megmaradt tojás sárgáját szétválasztjuk a fehérjétõl és a fehérjével a tészta darabok tetejét a töltelék körül bekenjük. Ezután a tésztát a benne lévõ töltelékkel felcsavarjuk (az elõbb használt tojás fehérje a tészta tapadásában segít), a töltelék két végénél egy keskeny szalaggal szaloncukor szerûen összehúzzuk, a végeit pedig rojtosra szabdaljuk és sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tepsiben a töltelékek tetejét a tojás sárgájával bekenjük, majd elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/GbHamiAvagyAz...

sponsored links

Keres?s