Stenhammar keksz

2010-06-05

sponsored links

Idén sem én leszek az év idénybloggere. A húsvétot bebuktam, az eper mindennemû cukros transzformációjáról már nyilatkoztam, a spárgáról minden tavasszal megírja valaki, hogy büdös, és addig vegyük gyorsan, amíg még lehet, holott a fagyasztott, zsenge zöld spárga egész évben elérhetõ, nem kell tisztítani, és nincs gond a fásságra. Az újkrumpli meg... hát, semmi nem motivál, hogy a kacsazsíros-tepsis, ilyen-olyan zöldfûszeres sütésen kívül mással is fáradjak, hisz - a vele sült új fokhagyma mellett - a ropogósra pirult héja a legjobb.

husveti okostojas

A fáziskéséssel összhangban jöjjön inkább a rövid beszámoló a 2009-es angyalkás GBT-rõl. Én Szepykét leptem meg, és kétségtelenül én kaptam a legjobb ajándékot: egyszerre egy- és sokoldalú, állandó és megújuló, és egészen jövõ márciusig kitart. Anna, aki eszik, és nem mellesleg baromi jól rajzol, naptárt készített nekem, amelyet a Pillanatképek Okostojás vélt vagy valós életébõl címû, máig kiadatlan opusz részleteivel, valamint különféle nemzetek konyhájából kiragadott receptekkel illusztrál, és havi bontásban juttat el hozzám. Így esett, hogy márciusban svéd kekszet (kakor, vagy mi a szösz) is sütöttem.

Kell hozzá:

  • 30 dkg puha vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 2 3/4 csésze liszt
  • 1 3/4 csésze darált mandula
  • kb. 2/3 csésze (fagyasztott fekete) áfonya

A hozzávalókat a harmadik kezünkkel összegyúrjuk (az áfonyát a végén), hat egyenlõcske rudat képezünk belõle, amiket egy nagy tepsire fektetve 175 fokon 35 perc alatt megsütünk, aztán felszeletelünk.

A néhány soros leírásból botorság lenne arra következtetni, hogy ennyire egyszerû volt. A nyavalyás áfonya ugyanis, ahogy engedett fel, úgy eresztett egyre több levet, áztatta el a tésztát, és színezte bordóra a kezemet. Mire aztán megsült, aszalt áfonya lett belõle - lehet, eleve azzal kellett volna kezdeni. A pirított mandula íze és a vajas keksz állaga viszont kárpótolt a maszatért, kekszrajongók nem fognak csalódni.

A naptár kiegészítéseként jutott még egy zacskó - a német felirat szerint ? mahlab nevû fûszer, ami a sajmeggy (Prunus mahaleb) porrá õrölt magbele. Az illata erõs és érdekesen kesernyés, ehhez még receptet kell találnom Fahéj és feta görög húsvéti kalácsán felül is, ha azt szeretném, hogy valaha is elfogyjon :)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/06/05/stenhamm...

sponsored links

Keres?s